Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v Afghánistánu se zhoršuje, počet mrtvých či zraněných civilistů roste

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Bezpečnostní situace v Afghánistánu se zhoršuje. Počet civilních obětí násilností v této asijské zemi se loni zvýšil o tři procenta na 11.418. Většinu mají na svědomí talibanci, OSN upozornila na rostoucí počet masakrů, za kterými stojí Islámský stát (IS).

Počet mrtvých dosáhl 3498, dalších 7920 civilistů bylo zraněno. Jde o nejhorší bilanci od roku 2009, kdy začala mise OSN tyto oběti počítat.

Asi třetinu obětí tvořily děti (923 zabitých a 2589 zraněných), což je proti předchozímu roku skoro čtvrtinový nárůst. Vinu za tento stav nesou z poloviny boje mezi vládními silami a povstalci, z poloviny pak nevybuchlá munice, kterou na bojišti zanechaly válčící strany.

Zhruba tři pětiny civilních ztrát přičetla mise protivládním silám, jako jsou radikální hnutí Taliban a IS. OSN přičetla nejméně 4953 mrtvých a zraněných Talibanu, loni však vyšetřovatelé OSN zaznamenali desetinásobné zvýšení ztrát zaviněných bojovníky IS - nejméně 899 mrtvých a zraněných. IS představuje v Afghánistánu relativně menší sílu, loni však zvýšil počet sebevražedných atentátů.

Při náletech mezinárodní koalice přišlo o život nejméně 127 civilistů, dalších 108 bylo zraněno. Afghánské letectvo má podle bilance na svědomí nejméně 85 úmrtí a 167 zranění. OSN nebyla s to určit, kdo má zodpovědnost za dalších 38 mrtvých a 65 zraněných při náletech.

Spojené státy přiznaly odpovědnost za civilní ztráty pouze při listopadovém náletu v afghánské provincii Kunduz, kde zahynulo 33 afghánských civilistů a dalších 27 bylo zraněno.

Témata:  Afghanistán Tálibán Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy