Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na východě Ukrajiny se odehrávají nejtěžší boje za dva roky, varuje NATO

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Nové boje v Donbasu jsou podle NATO nejhorší za poslední dva roky. O situaci na východě Ukrajiny dnes jednala Rose Gottemoellerová, náměstkyně generálního tajemníka aliance, s ukrajinským premiérem Volodymyrem Hrojsmanem.

V minulých dne zintenzivnily boje především v okolí města Avdijivka ležícího těsně u frontové linie, která se dotýká severního okraje Doněcka.

"Všichni spojenci ve svých vystoupeních jednoznačně vyjádřili pokračující silnou podporu ukrajinské suverenitě a územní celistvosti," podotkla Gottemoellerová.

"Celý svět o těch událostech a o ruské agresi ví. Desítky tisíc civilistů trpěly, ale dokázali jsme situaci stabilizovat a obnovit v obci služby," řekl Hrojsman, který podporu aliance ocenil.

Náměstkyně podotkla, že ačkoliv bylo příměří dojednané v Minsku porušováno za poslední dva roky takřka každodenně, události z posledních dní se nesmí stát "novým normálem".

Gottemoellerová také upozornila, že v minulém týdnu zaznamenali pozorovatelé OBSE v jednom dni až 10 tisíc incidentů, kdy bylo příměří porušeno. "A to včetně užití těžké techniky, zakázané dohodami z Minsku," řekla.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy