Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelové teče do bot. Němci ji za kancléřku nechtějí

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Téměř dvě třetiny Němců si nepřejí, aby v čele vlády po letošních volbách stanula opět kancléřka Angela Merkelová. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury YouGov.

Skoro polovina dotázaných si myslí, že velká podpora, které se v současnosti těší sociálnědemokratický kandidát na kancléře Martin Schulz, vydrží až do zářijového hlasování.

Po dvanácti letech by si změnu v čele německé vlády přálo 64 procent dotázaných. Jen osm procent respondentů si nového kancléře nebo kancléřku nepřeje v žádném případě.

Nedávný průzkum ukázal, že by v přímém souboji uchazečů o kancléřské křeslo Merkelovou bývalý předseda Evropského parlamentu a kandidát sociálnědemokratické strany (SPD) Schulz porazil. Po nedávném oznámení jeho kandidatury začaly prudce stoupat preference celé strany, která se svému koaličnímu partnerovi, konzervativní unii CDU/CSU, v průzkumech už prakticky vyrovnala. To se stalo naposledy před osmi lety.

Podle mnohých kritiků ale nadšení voličů z Schulze a SPD nevydrží až do 24. září, kdy budou Němci vybírat poslance Spolkového sněmu.

Z průzkum agentury YouGov ale vyplývá, že se 47 procent dotázaných domnívá, že Schulzův vliv na oblibu SPD má trvalejší povahu a až do voleb vydrží. O opaku je přesvědčeno 38 procent respondentů.

Témata:  Angela Merkelová Německo průzkumy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy