Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět vítá zvolení Steinmeiera, Putin ho pozval do Ruska

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Praha/Berlín - Sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier, kterého dnes Spolkové shromáždění zvolilo hlavou státu, bude vynikajícím prezidentem Německa, je přesvědčena německá kancléřka a šéfka Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová. Zvolení Franka-Waltera Steinmeiera německým prezidentem je podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zárukou rozumu a rozvážnosti.

Bývalý ministr zahraničí Steinmeier, za nímž stála velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), při dnešním hlasování získal 931 z 1239 platných odevzdaných hlasů. Ve funkci hlavy státu nahradí Joachima Gaucka, který se rozhodl nekandidovat do dalšího pětiletého období a odstoupí 18. března.

"Jsem přesvědčena, že bude vynikajícím prezidentem pro naši zemi," řekla novinářům po volbě Steinmeiera Merkelová. Jedenašedesátiletý politik je podle ní tím pravým, kdo by měl spolkovou republiku v "těchto těžkých časech" pomáhat vést.

Seehofer zase vyjádřil přesvědčení, že si Steinmeier, který je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem Německa, v úřadu povede stejně dobře jako jeho předchůdce Gauck.

Zelení, z nichž někteří pro Steinmeiera podle všeho také hlasovali, příští hlavě státu popřáli sílu a vytrvalost do časů, které představují výzvu. Jedním ze Steinmeierových úkolů podle nich bude snažit se překonat propasti v německé společnosti. Velké výzvy ale podle Zelených představují také války na Ukrajině a v Sýrii, odchod Británie z EU nebo nový americký prezident Donald Trump.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek nepochybuje o tom, že bývalý ministr zahraničí Spolkové republiky Německo Steinmeier bude dál přispívat k dobrým česko-německým vztahům.

"Gratuluji Franku-Walteru Steinmeierovi k jeho nové funkci spolkového prezidenta. Jeho zvolení je pro mě zárukou rozumu a rozvážnosti, které jsou v současném světě velmi potřebné," napsal na twitteru k dnešní volbě Zaorálek.

Rovněž Kalousek Steinmeierovi blahopřál. "Bude to zcela jistě důstojný zástupce Spolkové republiky Německo. Nepochybuji, že bude dál přispívat k dobrým vztahům mezi Českou republikou a Německem, tak jako k nim přispíval i v pozici ministra zahraničí," řekl ČTK Kalousek.

Steinmeier dostal pozvánku do Ruska

S kladným zahraničními ohlasy se setkalo zvolení bývalého německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera novým spolkovým prezidentem. Podle tweetu šéfky diplomacie Evropské unie Federiky Mogheriniové budou nadále hlasem rozumu. Ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Steinmeier svým dílem přispěje k rozvoji rusko-německých vztahů, uvedla agentura TASS.

"Steinmeier je německým prezidentem: Bude i nadále zdrojem inspirace a hlasem moudrosti pro mnoho lidí v Evropě a ve světě," napsala na twitteru Mogheriniová.

Šéf evropských summitů Donald Tusk v blahopřejném dopise popřál Steinmeierovi co největší úspěch v nové funkci. "Vaše zvolení přichází v kritickém okamžiku pro Evropu. Mnoho vnějších a vnitřních výzev, kterým čelíme, snad ani nemohou být závažnější. V době, jako je tato, je evropská jednota důležitější než kdy jindy, a těším se na vytrvalou německou podporu evropského projektu," uvádí se v textu podle Tuskovy kanceláře.

Podle tiskové služby Kremlu, z níž cituje TASS, pozval Putin Steinmeiera na návštěvu Ruska. "Ruská hlava státu vyjádřila přesvědčení, že práce Franka-Waltera Steinmeiera na tomto zodpovědném místě přispěje k rozvoji rusko-německých vztahů, k plodné spolupráci v různých oblastech ve prospěch lidu obou zemí, v souladu s posilováním stability evropského kontinentu a bezpečnosti v celém světě," uvádí se v dokumentu.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Angela Merkelová Lubomír Zaorálek Vladimír Putin Donald Tusk Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy