Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucnost Německa v rukou strany AfD. Jaké jsou vyhlídky?

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Německá strana Alternativa pro Německo (AfD – Alternative für Deutschland) překvapila celou Evropu, když v březnových volbách porazila CDU (Křesťanskodemokratickou unii) Angely Merkelové. Bruselský týdeník Poolitico Europe nahlédl do pozadí a struktury této politické strany.

Kdo je AfD?

AfD byla založena v roce 2013 jako strana, která protestovala proti EU a jejím záchranným balíčkům pro krachující země. Požadovala mimo jiné také zrušení eura v Německu. V současnosti se ale soustředí zejména na problematiku uprchlíků a radikálního islámu.

Jak týdeník poukazuje, tento víkend strana pořádá ve Stuttgartu národní shromáždění, kde by se mělo mimo jiné jednat o dalším směřování strany, politickém programu a rolích jednotlivých členů, kteří mezi sebou soupeří.

Hlavní osobou v AfD je v současnosti Frauke Petryová, která se do čela strany dostala minulý rok v létě. Nahradila tak Bernda Luckeho, který ze strany odešel kvůli jejím rostoucím pravicovým tendencím.

Týdeník ale varuje, že ačkoliv se v minulosti v rámci strany těšila silné podpoře, dnes její pozice už není tak jednoznačná.

Neshody vedení

„V říjnu roku 2015 Petryová podráždila konzervativní část strany, která podporuje tradiční rodinné hodnoty, když oznámila, že se s manželem rozešli a že je nyní ve vztahu s Marcusem Pretzellem, europoslancem a členem strany," podotýká týdeník a dodává, že se svůj vztah nijak nesnažili tajit a otevřeně jej oznámili v rámci interview v magazínu Bunte.

Její odpůrci se toho podle týdeníku snaží využít a tvrdí, že nedokáže přijmout kritiku. Varují také, že je ve své pozici stále více autoritářská.

Ačkoliv je Petryová nejvíce vidět, ve skutečnosti má na stranu podle týdeníku největší vliv Alexander Gauland, zástupce předsedy strany. Ten by se v budoucnu mohl pokusit rozšířit zahraniční spolupráci AfD s dalšími podobnými evropskými hnutími, jako je například francouzská Národní fronta.

Další důležitou osobností je zástupkyně předsedy Beatrix von Storchová, která proslula zejména svými kontroverzními a ostrými výroky. Podle týdeníku například uvedla, že by se mělo střílet po lidech, kteří ilegálně vstoupí do Německa, i kdyby šlo o ženy a děti.

Islám v Německu

Podporuje také tradiční rodinné hodnoty a na shromáždění tento víkend se zřejmě bude snažit prosadit, aby strana oficiálně prohlašovala, že islám není slučitelný s německou ústavou. To se jí podle týdeníku zřejmě povede.

Beatrix von Storchová není jedinou vrcholnou političkou z AfD, která před islámem varuje. Jörg Meuthen, regionální lídr, například varuje před „zákeřnou islamizací", i když uznává, že svoboda vyznání je součástí německé ústavy.

Jak týdeník dále podotýká, politika AfD se ale netočí jen kolem islámu a uprchlíků. Markus Frohnmaier, který vede organizaci strany pro mladé, Mladá alternativa, prosazuje větší příklon k Rusku a obhajuje také kontroverzní anexi Krymu, která podle něj byla „činem nezávislosti".

S větší kooperací s Ruskem a odklonem od Spojených států pak podle týdeníku souhlasí i Björn Höcke, další regionální lídr strany, který se netají ani svými vazbami na ultrapravicové hnutí PEGIDA. Nedávno například také navrhl, že by Německo mělo odejít z NATO.

Témata:  AfD Německo politika Angela Merkelová Rusko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.