Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pro NATO je nejdůležitější zvýšit výdaje na obranu, dost platí jen dva státy, připomněl Stoltenberg

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Brusel - Ve středu a ve čtvrtek se uskuteční zasedání ministrů obrany NATO v Bruselu, kterého se poprvé zúčastní nový šéf Pentagonu James Mattis. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes řekl, že pro aliance je nyní prioritou zvyšování výdajů členských zemí na obranu.

"V roce 2016 splnily cíl vydávat na obranu (nejméně) dvě procenta svého HDP jen dvě evropské země NATO: Řecko a Estonsko," uvedl dnes Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS) se sídlem v Londýně.

Británie je podle ústavu s 1,98 procenta HDP těsně pod dojednanou hranicí. Britská vláda ale trvá na tom, že loni vydala na armádu přes dvě procenta HDP. Podle zdrojů agentury AP již splnili cíl dvou procent vedle Řeků a Estonců nejen Britové, ale i Poláci.

Česko výdaje na obranu v posledních letech postupně zvyšuje, ale zatím nedosáhly ani 1,4 procenta HDP, ke kterým se státy koalice zavázaly do roku 2020. Mít vojenské rozpočty ve výši nejméně dvou procent DPH alianční země slíbily do roku 2025.

Nový americký prezident Donald Trump opakovaně kritizoval spojenecké státy, které nevydávají dost peněz na obranu.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy