reklama

Mluvčí opoziční vyjednávací komise (HNC) zopakoval minulou podmínku opozice, když řekl, že syrský prezident Bašár Asad nemůže zůstat u moci ani v přechodném období, ani po něm.

"Přejeme si přímá jednání, chceme ušetřit čas, žádáme rychlé ukončení utrpení syrského národa," řekl mluvčí.

Kazachstán už v lednu uspořádal na podnět Ruska, Íránu a Turecka jednání mezi syrskou opozicí a vládou, další kolo jednání svolal na únor. Dvoudenní jednání měla začít dnes, ale byla odložena na čtvrtek. Podle kazašských zdrojů jde o technické důvody. Server Middle East Eye napsal, že odklad může souviset s úterním ruským bombardováním pozic povstalců v jihosyrském městě Dará.

Zatímco kazašské úřady tvrdí, že pozvaly jak zástupce syrské vlády, tak opozice, někteří z oponentů, kteří byli v Astaně na lednových rozhovorech, tvrdí, že tentokrát přizváni nebyli. Damašek potvrdil, že jeho delegaci i tentokrát povede vyslanec při OSN Bašár Džaafarí. Za Rusko bude přítomen zvláštní zmocněnec Alexandr Lavrenťjev a Írán do Astany posílá tajemníka ministra zahraničí Hosejna Džaberího Ansárího.

Některé zdroje astanská jednání označují za hlavně vojenská, zatímco ta ženevská mají mít širší záběr a pokrýt i politické neshody mezi vládou a oponenty.