Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otazníky kolem vraždy Kim Čong-nama: Úřady zadržely dalšího muže, lékaři provádí druhou pitvu

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - V Malajsii byl v souvislosti s vraždou Kim Čong-nama, bratra vůdce KLDR, zatčen Severokorejec Ri Čong-čchol narozený v roce 1970. Úřady také zahájily druhou pitvu těla oběti.

Ri Čong-čchol byl zadržen v pátek večer v malajsijském státě Selangor, sdělila policie v prohlášení. Již dříve byly zatčeny dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítel jedné z nich.

První pitva Kim Čong-nama nepřinesla jasné výsledky. Rozhodnutí uskutečnit další pitvu očividně rozhořčilo Severní Koreu, která odmítla přijmout výsledky jakékoli pitvy a vyzvala Malajsii k okamžitému vydání těla.

Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když v pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Zadržená Indonésanka Siti Aisyahová vypověděla, že již dříve dostala zaplaceno za účast v žertovných scénkách před skrytou kamerou. Měla přesvědčovat kolemjdoucí muže, aby zavřeli oči, a následně jim do obličeje stříkla vodu. Podobných scének se údajně účastnila i druhá ze zatčených žen. "Takovou akci provedly třikrát nebo čtyřikrát a dostaly za to několik dolarů. U jejich posledního terče Kim Čong-nama byla zřejmě v rozprašovači nebezpečná látka," řekl nejvyšší představitel indonéské policie Tito Karnavian.

Témata:  Malajsie Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy