Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští členové NATO musejí navýšit výdaje na obranu, apeluje Stoltenberg

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Mnichov - Bezpečnostní konference v Mnichově se účastní také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Evropa podle něj nemůže spoléhat pouze na Spojené státy, musí sama zvýšit výdaje na obranu, protože je to v jejím vlastním zájmu.

"Schopnost aliance plnit své povinnosti závisí na tom, aby každý člen nesl spravedlivou část zátěže," řekl Stoltenberg.

Ve summitu ve Walesu v roce 2014 se alianční země dohodly, že do deseti let - tedy do roku 2025 - zvýší své obranné výdaje na doporučená dvě procenta hrubého domácího produktu. Na dvě procenta se nyní kromě Spojených států dostaly jen Británie, Polsko, Estonsko a Řecko.

Loni se výdaje evropských členských zemí a Kanady sice zvýšily, tempo jejich zvyšování ale zatím podle Stoltenberga není dostatečné. Alianci podle něj čeká ještě dlouhá cesta. "Všichni spojenci musejí zvýšit snahu, aby toho cíle dosáhli," poznamenal Stoltenberg.

"Amerika splní své povinnosti, ale pokud vaše národy nechtějí vidět utlumení jejích spojeneckých závazků vůči této alianci, každé z vašich hlavních měst musí ukázat podporu naší společné obraně," řekl už ve středu v Bruselu nový šéf Pentagonu James Mattis.

Český ministr obrany Martin Stropnický nechtěl před novináři Mattisova slova interpretovat nějak dramaticky s tím, že překvapení se nekonalo. "Řekl to, co jsme všichni čekali. Upřímně řečeno myslím, že spousta ministrů - a já mezi ně patřím - ten projev hodnotí jako obrovský příklon Spojených států k té alianční ideji jako takové," prohlásil. Základem Mattisova projevu bylo, že silné NATO potřebuje silné členské státy, míní český ministr. Česko na jednání informovalo podle Stropnického o tom, jak se jeho financování obrany vyvíjí.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy