Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy, nemůžete vycestovat bez doprovodu, nařídily východolibyjské úřady

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Benghází (Libye) - Východolibyjské úřady zakázaly ženám vycestovat ze země bez mužského doprovodu. Omezení se týká žen, kterým je méně než 60 let.

Zákaz si vysloužil kritiku, místní mezinárodní letiště se novým nařízením ale zatím řídit nezačalo. Informovala o tom dnes agentura AP. Úřady odmítají, že je opatření nábožensky motivované.

Zákaz může zvýšit napětí mezi východolibyjskou vládou a kabinetem v Tripolisu, za nímž stojí OSN. Libye má nadále dva kabinety - ten na východě neuznává Vládu národní jednoty v Tripolisu, kterou podporuje OSN. Dnešní zákaz představuje rostoucí politické rozdíly mezi oběma kabinety.

Nařízení se nelíbí ani aktivistům. „Je šílené, že v roce 2017 řešíme, zda je v pořádku nechat ženy mladší 60 let cestovat bez mužského doprovodu. Tomu muži může být třeba 20 let," napsala na twitteru aktivistka Ímán Búgaíghísová. Jeden libyjský komik na internetu zveřejnil satirickou verzi písně Hero od Enriqua Inglesiase, ve které zákaz zesměšňuje.

Podle úřadů opatření nemá s náboženskou ideologií nic společného. Zákaz prý vydaly z bezpečnostních důvodů. Ženy, které zastupují neziskové skupiny a často cestují mimo zemi, prý mnohdy pracují pro zahraniční zpravodajské služby.

Zahraniční cesty bez mužského doprovodu ženám zakazuje například Saúdská Arábie. Zákaz podle saúdských úřadů islám ospravedlňuje.

Témata:  Libye ženy muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy