Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvé knížky jsou kraviny, tak si musíš vydělávat terorismem. Ruský spisovatel bojující na Donbasu je terčem kritiky

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Zachar Prilepin (41) je bývalý příslušník speciálních sil a zároveň patří k nejznámějším spisovatelům v Rusku. Oznámením, že se přidává k separatistům v Donbasu, rozpoutal bouřlivou diskuzi na ruské literární scéně

Prilepin od začátku konfliktu na jaře 2014 často cestoval na východ Ukrajiny, kde působil jako "poradce" Alexandra Zacharčenka, který stojí v čele jedné ze dvou separatistických "republik". Odhalení bulvárního listu Komsomolskaja pravda z minulého týdne, že Prilepin na východě Ukrajiny vytvořil vlastní prapor, přesto šokovalo literární scénu.

"Myslím, že spisovatel má právo zaujmout jakékoliv stanovisko," hájil se během úterní tiskové konference v Moskvě. "Mohu třímat prapor a vyzývat k míru, anebo se chopit zbraně."

Pro Prilepina představuje ukrajinský konflikt zlom. Po dlouhou dobu byl členem zakázané Nacionálně bolševické strany spisovatele Eduarda Limonova, jejíž akce policie neustále potlačovala. Ale v březnu 2014 podpořil ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym a z urputného odpůrce prezidenta Vladimira Putina se stal přívržencem politiky Kremlu.

"Když tvé knížky jsou kraviny, tak si musíš vydělávat terorismem," zareagoval na facebooku spisovatel Viktor Pelevin, nejvíce překládaný ruský autor science fiction.

Spisovatel Dmitrij Bykov, známý hlavně jako autor životopisné knihy o Borisu Pasternakovi, v listu Gazeta.ru usoudil, že Prilepin "si zasluhuje nenávist, ne však opovržení", zatímco mladá básnířka Věra Polozkovová použila ještě tvrdší slova. Podle ruské televize přislíbila, že "až mu nakonec ustřelí hlavu", otevře láhev šampaňského.

Jiní kritici jej obviňují, že si dělá reklamu, protože Prilepin odjel z fronty na tiskovou konferenci, aby představil svou novou knihu "o důstojnících a povstalcích v ruské literatuře", která líčí příběhy spisovatelů, co se chopili zbraní.

Sám autor přirovnává sám sebe ke Lvu Tolstému či Michailu Lermontovovi, kteří bojovali jako vojáci, než své zážitky převyprávěli v knihách. Tvrdí, že oba literární velikáni, kdyby mohli, tak by se přidali k šikům separatistů na Ukrajině.

Témata:  Ukrajinská krize Rusko Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy