reklama

"Hlavní odpovědnost za jeho smrt leží na vládě Malajsie, neboť občan KLDR zemřel v její zemi," uvádí se v prohlášení právního výboru severokorejského parlamentu zveřejněném agenturou KCNA.

Malajsijské úřady podle Pchjongjangu provádějí vyšetřování plné "pochybností a sporných bodů" a pitva mrtvého, kterou provedly, je "nelegální a nemorální".

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam byl patrně otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru, což vyvolalo diplomatický spor mezi oběma zeměmi. KLDR dosud neuznala, že mrtvým byl skutečně Kimův bratr a odmítá vlastní podíl na jeho smrti, o kterém jsou přesvědčeny jihokorejské tajné služby. Pchjongjang dnes rovněž obvinil Malajsii, že je její vyšetřování pod vlivem znepřátelené Jižní Koreje.

Podle nahrávky z bezpečnostních kamer se z různých stran přiblížily k muži odpovídajícímu vzhledem Kim Čong-namovi dvě ženy. Jedna z nich pak Kimovi přidržela cosi pár sekund před ústy. Ženy se následně klidným krokem opět vzdálily. Kim Čong-nam poté odešel za zaměstnanci letiště, ukázal na oči a zřejmě žádal o pomoc.