Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta k úspěchu německé strany AfD nekončí, chystá se na voliče Merkelové

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – Německá protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) na sebe významným způsobem upozornila, když se jí podařilo uspět v březnových volbách. Jak ale uvádí server Politico, cesta této politické strany za dalším úspěchem ani zdaleka není u konce. Dalším cílem jsou voliči německé kancléřky Angely Merkelové.

AfD se daří

Podle serveru AfD charakterizuje a spojuje jejich „nespokojenost s mainstreamovou německou politikou". Strana tak ale podle něj zatím působí spíše jako politický slepenec, který v rámci svého programu spoléhá na „strašáky, jako je imigrace, islám a euro".

Na shromáždění, které strana pořádá tento víkend, by se proto měla snažit vyladit svůj volební program. „V ideálním případě se nám tento víkend podaří ujasnit, co reprezentujeme a představujeme," podotknul zástupce předsedy strany Alexander Gauland. Dle jeho slov je strana zatím „mladá a bouřlivá".

Průzkumy veřejnosti zatím podle serveru AfD přejí. Straně by lidé v tuto chvíli dali mezi 10 a 14 % hlasů, což by z ní v případě spolkových voleb učinilo třetí největší stranu po CDU (Křesťanskodemokratická unie) a SPD (Sociálně demokratická strana Německa).

Lov na voliče

Jak server připomíná, strana původně v roce 2013 vznikla v reakci na záchranný balíček pro Řecko. „Strana se ale v kampani postupně stále více profiluje jako ultrakonzervativní platforma, která se zabývá politikou otevřených dveří pro uprchlíky ze Sýrie Angely Merkelové, rolí islámu v západní společnosti a návratem k tradičním ‚rodinným hodnotám'," uvádí server.

Sebastian Friedrich, sociolog, který je autorem knihy o AfD, vysvětlil: „AfD zvyšuje svůj dosah. I nadále mobilizuje nevoliče, ale zároveň se snaží získat nové voliče od zavedených mainstreamových stran."

Server dále uvádí, že se strana v rámci víkendového setkání a dalšího postupu chce soustředit na voliče CDU Angely Merkelové, její bavorské sesterské strany CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska) a jejich koaličního partnera SPD.

Strach z AfD

Hlavní německé strany si své ohrožení podle serveru uvědomují. „Jeden člen SPD ve spolkovém sněmu, tedy dolní komoře parlamentu, uvedl, že se AfD podařilo shromáždit protestní hlasy lidí, kteří se doposud volbám vyhýbali, spíše než že by přebrali hlasy sociálním demokratům. Ale zároveň uznal, že SPD musí lépe mobilizovat voliče, pokud se chce znovu postavit na nohy," podotýká server.

Angela Merkelová na toto téma prohlásila, že nemá v úmyslu AfD imitovat, aby získala zpět své voliče. Server vysvětluje, že CDU krom obav, že jí AfD přebere voliče, si také musí uvědomit, že její stárnoucí voliči vymírají, a musí proto získat nové.

„CDU už neví, co vlastně představuje. CDU ve skutečnosti představuje jen Angelu Merkelovou, to je všechno," okomentoval to Gauland.

Témata:  AfD Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy