Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN varuje: Svět čelí největší krizi od roku 1945

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Svět čelí největší humanitární krizi od roku 1945. Po pátečním jednání Rady bezpečnosti to oznámili představitelé světové organizace.

Šéf Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Stephen O'Brien radu informoval, že hladu čelí 20 milionů lidí v Jemenu, Somálsku, Jižním Súdánu a Nigérii. K odvrácení katastrofy OSN potřebuje 4,4 miliardy dolarů (111 miliard Kč), zatím má jen zlomek této částky.

"Ocitáme se v kritickém bodě dějin. Už nyní, na začátku roku, čelíme největší humanitární krizi od vzniku OSN. Přes 20 milionů lidí trpí hladem. Bez koordinovaného úsilí zemřou hlady a mnohem víc dalších zemře na nemoci," varoval O'Brien.

O krizi v těchto zemích hovořil v únoru také generální tajemník OSN António Guterres. Řekl tehdy, že OSN se navzdory velkorysým slibům dárcovských zemí zatím podařilo získat jenom 90 milionů dolarů.

Podle zjištění OSN v Jemenu umírá na nemoci, jimž by se dalo předejít, jedno dítě každých deset minut. Svět obletěly snímky mimořádně podvyživených dětí.

V Jižním Súdánu potřebuje potravinovou pomoc 40 procent, neboli pět milionů z tamních obyvatel. Až 100.000 osobám tam hrozí hladomor.

Vůbec za nejhorší krizi na africkém kontinentě OSN považuje situaci na severovýchodě Nigérie. Rozsah tamních problémů se ukazuje spolu s tím, jak z oblasti ustupuje radikální skupina Boko Haram.

Dosud se vědělo, že tito islamisté pozabíjeli na 15.000 osob a přinutili dva miliony lidí odejít z domovů. Teď se ukazuje, že tisíce lidé v této části Nigérie zápasí s hladomorem a potřebují naléhavou pomoc.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Afrika Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy