Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO je významná aliance, ale země musí spravedlivě přispívat, žádá Trump

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Washington – Americký prezident Donald Trump dnes v Bílém domě jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Na tiskové konferenci poté upozornil, že Severoatlantická aliance je významnou obrannou aliancí, její členské státy ale musí spravedlivě přispívat na společnou obranu. 

V prezidentské kampani Trump důležitost NATO zpochybnil. Opakovaně kritizoval fakt, že ne všechny členské státy přispívají dostatečně na obranu. Podle dohody by státy měly do roku 2024 odvádět na obranu dvě procenta HDP. Většina zemí -včetně Německa či Česka – však v současnosti tuto podmínku nesplňuje.

Trump proto poznamenal, že řada členských zemí NATO dluží za poslední léta hodně peněz. Je to podle něj nefér vůči Spojeným státům, které tak na svých bedrech nesou velkou část zodpovědnosti za společnou obranu.

„Jsem ráda za potvrzení role NATO," řekla na společné tiskové konferenci Merkelová, podle níž to má pro Německo velký význam. Zároveň německá kancléřka uvedla, že bezpečnost a obrana má celou řadu aspektů. Patří k nim i rozvojová pomoc nebo podpora misím směrujícím ke stabilizaci zemí v Africe.

I spolková republika, která nyní na obranu dává asi 1,2 procenta HDP, bude podle ní své výdaje zvyšovat.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Donald Trump Angela Merkelová

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy