Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédsko a Finsko zvažují společný vstup do NATO

NATO
NATO
Foto: Vláda.cz

Helsinky - Pokud se Finsko rozhodne přidat k Severoatlantické alianci NATO, musí se připravit na ostrou reakci Ruska. Tvrdí to expertní komise, která výsledky své analýzy dnes předala finské vládě. Informuje agentura AP.

Součástí studie je i doporučení, že nejvýhodnější by pro Finsko byl společný vstup se Švédskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na případný vstup obou severských států do NATO řekl, že Moskva by přijala příslušná vojensko-technická opatření.

"Jedna věc je mít na severu neutrální sousedy, naopak jiná je mít sousedy, kteří jsou členy Severoatlantické aliance," řekl Lavrov v dnes zveřejněném rozhovoru se švédským listem Dagens Nyheter.

Na dotaz, jak by Moskva zareagovala na alianční členství Švédska, které sice s Ruskem nemá společnou hranici, ale s Ruskem sdílí Baltické moře, Lavrov odpověděl, že by to byla vojensko-technická opatření na ruské severní hranici. "Neboť na druhé straně hranice by byl vojensko-politický blok, který považuje Rusko za hrozbu," dodal šéf ruské diplomacie.

Témata:  Finsko NATO (Severoatlantická aliance) Švédsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy