Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme zastavovat migranty? Dejte nám 800 milionů eur, žádá Libye. Evropě předložila nákupní seznam

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - V pondělí se v Římě sešli zástupci Evropy a severoafrických zemí, aby jednali o migrační krizi. Jen v roce 2016 z se přes Středozemní moře do Itálie dostalo asi 150 tisíc migrantů a další stovky se utopily.

Jak připomíná server Libya Herald, Evropská unie již podpořila libyjskou vládu částkou 200 milionů eur, peníze byly určeny na boj proti převaděčům, kteří migranty nakládají do vratkých plavidel a posílají je na sever do náruče evropských pobřežních hlídek a dobrovolníků z různých záchranných misích.

Z peněz byla financována také zadržovací střediska pro migranty, tábory ale byly kritizovány kvůli špatným podmínkám. Správci tábora teď tvrdí, že nemají dostatečné finanční prostředky, aby se mohli řádně starat o zadržené osoby. Proto teď tato severoafrická země žádá víc financí.

OSN podporovaná libyjská „vláda národní jednoty“ nyní požaduje dalších 800 milionů eur. Libye by za to podle plánu měla nakoupit deset záchranných plavidel a deset hlídkových plavidel, čtyři vrtulníky, 24 nafukovacích člunů, deset ambulancí, 30 vozidel s pohonem na všechna čtyři kola nebo satelitní telefony, píše server. Právě s tímto „nákupním seznamem“ do Říma odletěl libyjský premiér Fayez al-Sarraj.

Jen letos už do Evropy z Libye připlulo asi 20 tisíc běženců, o uplynulém víkendu záchranáři z moře vytáhli asi tři tisícovky migrantů. Italský ministr vnitra Marco Minniti po setkání řekl:„Přirozeně jsme nevyřešili problém, protože je jasné, že nikdo nemá v kapsách definitivní řešení problému. Ale máme společnou vůli. A tato společná vůle má společný cíl: řídit migraci,“ uvedl.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka jednání s Libyí ocenil. „Musíme udělat vše, co můžeme, abychom zastavili nelegální migraci ve Středomoří,“ cituje jeho slova deník Kronen Zeitung .

Témata:  Libye uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy