Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová nemá konkurenci? Volby v Sársku jasně vyhrála

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Volby v západoněmeckém Sársku vyhrála podle prvotních odhadů televize ARD překvapivě jasně Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové před sociální demokracií (SPD).

Obě strany dělí více než deset procentních bodů. Do zemského sněmu se dostane i Levice a také Alternativa pro Německo (AfD). Hlasování v Sársku bylo důležitým testem na začátku volebního roku, který vyvrcholí zářijovými parlamentními volbami.

Sociální demokraté, povzbuzeni nominací Martina Schulze na kancléře, se sice v posledních týdnech v průzkumech veřejného mínění na CDU dotahovali, nakonec ale ani takzvaný Schulzův efekt, jak mu přezdívají média, nestačil. CDU v Sársku podle odhadů získala 41 procent hlasů, SPD 29,5 procenta.

Do zemského sněmu jde ještě Levice se 13 procenty a AfD se šesti procenty. Vypadnou z něj naopak Zelení (4,5 procenta) a Piráti (jedno procento).

Pokud konečné výsledky odhad potvrdí, bude to znamenat, že v zemském sněmu nebude většina pro vytvoření vlády SPD a Levice, o které se uvažovalo.

Témata:  Angela Merkelová Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Německo volby Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy