Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyhrožovat některým zemím EU finančními sankcemi? Merkelová promluvila

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Mezi Bruselem a některými členskými stáry Evropské unie panuje velké napětí. Jde především o Polsko, kde obavy vyvolávají reformy soudnictví a sdělovacích prostředků, a Maďarsko, které odmítá dohodu o přesidlování uprchlíků. Německá kancléřka Angela Merkelová doufá, že toto napětí bude vyřešeno dialogem.

Německá kancléřka Angela Merkelová doufá, že napětí mezi EU a členskými státy, jako je Polsko a Maďarsko, by mohlo být vyřešeno prostřednictvím dialogu. Vyhrožovat těmto zemím finančními sankcemi by „pro tuto chvíli“ nebylo vhodné. Uvedla to v sobotním rozhovoru s německou veřejnoprávní stanicí ARD.

Merkelová, která byla tázána na situaci v obou zemích, řekla, že je na Evropské komisi, aby si promluvila s členskými státy o „podstatě“ obav, které byly už v minulosti předneseny. Vlády členských států by pak měly diskutovat o svých vlastních starostech, řekla, i když ve své odpovědi explicitně nejmenovala Polsko a Maďarsko.

„Nemyslím si, že by bylo dobré, kdybychom teď vyhrožovali,“ řekla Merkelová, i když nevyloučila, že by k tomu v budoucnosti  nakonec mohlo dojít. „Ráda bych dnes v tomto rozhovoru žádnou hrozbu nevyslovovala, ale také bych si přála, aby byl právní řád respektován v celé Evropě, protože očekáváme, že by to tak mělo být,“ dodala politička.

Témata:  Angela Merkelová EU Polsko Maďarsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy