Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie chybovala? Berlínského teroristu bylo možné zatknout dřív, připustil ministr

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) je přesvědčen, že teroristu Anise Amriho bylo možné zatknout ještě před útokem v Berlíně. Tunisan tam krátce před Vánoci najel kamionem do lidí na trhu, zahynulo 12 osob.

Německé úřady už před útokem sice Amriho považovaly za potenciálně nebezpečného, nakonec ale kvůli nedostatku důkazů sledování zastavily. Vrátit ho zpět do Tuniska se jim také nepodařilo.

Možná pochybení bezpečnostních složek a politiků zkoumá vyšetřovací komise v Severním Porýní-Vestfálsku, kde se Amri vedle Berlína nejčastěji zdržoval.

De Maiziére před ní dnes tvrdil, že Amriho bylo možné zatknout nejpozději loni v říjnu, poté co Tunisko potvrdilo jeho totožnost. Úřady podle něj měly dobré důvody, aby v tu chvíli požádaly soud o udělení vazby.

Případ je zajímavý i politicky, protože Severní Porýní-Vestfálsko v květnu čekají zemské volby. V zemi vládne sociální demokracie v koalici se Zelenými a pokud by se ukázalo, že tamní úřady v případu Amriho neučinily vše, co bylo v jejich silách, mohlo by to mít dopady na výsledky hlasování.

Témata:  de Thomas Maiziére Německo policie Německo Anis Amri

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy