Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Premiéři V4 jednali o brexitu i migraci, padala tvrdá slova kvůli migrantům

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Varšava - Premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska se na dnešním jednání ve Varšavě shodli, že prioritou V4 při jednáních o brexitu bude budoucí právní postavení občanů Evropské unie v Británii a finanční závazky Spojeného království vůči evropské sedmadvacítce.

Polská premiérka Beata Szydlová řekla, že V4 usiluje o spořádaný odchod Británie z unie, vyváženou dohodu a přátelské vztahy mezi Londýnem a sedmadvacítkou po takzvaném brexitu.

Státy visegrádské čtyřky chtějí co nejvíce ovlivnit mandát vyjednávačů, aby obsahoval i zájmy střední Evropy, zdůraznil český premiér Bohuslav Sobotka.

Slovenský premiér Robert Fico upozornil, že postavení Británie po odchodu z unie nemůže být lepší, než postavení kteréhokoli členského státu. Byla by to podle něj "životní chyba" EU.

Kromě otázky brexitu premiéři visegrádských zemí hovořili také o migraci. V4 se nepodvolí vydírání z Bruselu, uvedla premiérka Szydlová. Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že občané Německa a Rakouska klidně spí za peníze maďarských daňových poplatníků. Chrání je podle něj migrační opatření přijatá maďarskou vládou.

"Odmítáme spojovat debatu o reformě azylového systému s evropskými fondy, které jsou nástrojem soudržnosti a nemohou být využívány jako nátlakový prostředek," prohlásil Sobotka.

Témata:  Visegradská čtyřka Brexit Bohuslav Sobotka Beata Szydlová Viktor Orbán Robert Fico

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.