Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron získal dalšího vlivného podporovatele. Hlas mu dá i expremiér Valls

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Prezidentské volby ve Francii budou patrně pohromou pro levici. Dokonce i socialistický expremiér Manuel Valls oznámil, že dá svůj hlas nezávislému centristovi Emmanuelu Macronovi.

Podobně jako mnozí další vlivní členové Socialistické strany tak nepodpoří jejího kandidáta Benoîta Hamona, který Vallse porazil v primárkách levice.

Valls televizi BMFTV řekl, že udělá vše pro to, aby se do druhého kola voleb nedostala kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. "Nechci, aby republika podstupovala riziko. Budu volit Emmanuela Macrona," uvedl Valls.

Dodal, že to neznamená, že se bude podílet na kampani svého někdejšího vládního kolegy, který loni z kabinetu odešel a založil vlastní politické hnutí pod názvem En marche! (Vpřed!).

Na francouzského prezidenta letos kandiduje celkem 11 politiků. Dvoukolová prezidentská volba se koná 23. dubna a 7. května. Dosavadní průzkumy shodně ukazují, že první kolo pravděpodobně vyhrají Macron a Marine Le Penová a že ve vzájemném souboji ve 2. kole Macron hladce zvítězí.

Nejistý je osud kandádita umírněné pravice. Francouzští vyšetřovací soudci v úterý zahájili oficiální vyšetřování manželky Françoise Fillona. Penelope Fillonová je podezřelá z účasti na zpronevěře veřejných financí kvůli údajnému pobírání neoprávněných příjmů jako fiktivně zaměstnaná parlamentní asistentka. 

Rozhodnutí vyšetřovat i Fillonovu manželku přichází dva týdny poté, co bylo kvůli podezření na zpronevěru veřejných peněz zahájeno vyšetřování samotného Fillona. Je to další rána jeho upadající kampani. Zaměstnávání rodinných příslušníků jako parlamentních asistentů je ve Francii legální. V souvislosti s Fillonovou kauzou se ale tato praxe stává stále častěji terčem kritiky.

Témata:  Manuel Valls Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy