reklama

Dohoda musí být podle Hammonda taková, aby vyhovovala "jak Británii, tak jejím partnerům z Evropské unie". Měsíce následující po červnovém referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU, podle něj ukázaly, že taková dohoda je možná.

"Každé vyjednávání znamená, že obě strany musejí dávat a brát, a my musíme do těchto rozhovorů jít s tím, že chápeme a přijímáme, že budeme muset dávat a brát, abychom získali pro Británii co nejlepší dohodu," uvedl Hammond. V rozhovoru s BBC pak řekl, že doufá v takovou celní dohodu s unií, aby na hranicích nevznikaly "fronty kamionů".

Uvedl také, že Británie i po dnešku zůstane plným členem EU a bude "dodržovat všechna pravidla i povinnosti". Tím podle BBC de facto potvrdil, že pro občany EU přicházející do země i po dnešku se zatím nebude nic měnit. Odborníci oslovení BBC ale soudí, že Londýn časem zveřejní termín, po němž už přicházející občané unie nebudou mít automaticky právo žít a pracovat ve Spojeném království. Kdy to bude, se ale neví.

Včerejší telefonát s premiérkou potvrdili předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Večer byla premiérka v Londýně vyfotografována při podepisování dopisu, který unii oficiálně oznámí záměr Británie odejít z ní, uvedly tiskové agentury.

Tuskův aparát zároveň upravil program předsedy Evropské rady, do něhož bylo nově zařazeno "prohlášení pro tisk o britské notifikaci" na středečních zhruba 13:45.

Z unijní strany chce Tusk do dvou dnů představit návrh politických mantinelů ostatních 27 zemí k jednání. Ty by měl na konci dubna schválit mimořádný summit unie. Komise pak na jejich základě vypracuje návrh svých doporučení, která po schválení unijními zeměmi bude do praxe z unijní strany uvádět vyjednávací tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Ten už dříve zdůraznil, že jeho cílem je dohoda dosažená nejpozději v říjnu 2018 tak, aby byl čas na příslušný schvalovací proces. Britové by podle tohoto plánu unii opustili před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2019.