Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třetí světová válka? Ta už dávno začala. A Trump čtyři roky ve funkci nevydrží, předpovídá sociolog

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Vídeň – Bývalý profesor sociologie na univerzitě v Ženevě a na pařížské Sorbonně a člen Poradního výboru Rady OSN pro lidská práva Jean Ziegler nedávno vydal novou knihu, ve které tvrdí, že „třetí světová válka proti třetímu světu už dávno začala“. Jen loni prý kvůli ní zemřelo 54 milionů lidí. Své teze rozvíjel v rozhovoru pro rakouský deník Kurier.

Ziegler, který patří mezi známé kritiky globalizace, se proslavil citátem, že „dítě, které umírá hladem, je zavražděné dítě“. V rozhovoru teď uvedl, že lidé v rozvojových zemích umírají kvůli válkám, hladu, znečištěné vodě, dětské úmrtnosti i epidemii nemocí, na které už dnes existují léky.

„Žijeme ve světě diktatury globalizovaného finančního kapitálu. Oligarchové z 500 největších korporací ovládají 52,8 procent globálního hrubého domácího produkt. To je množství moci, které měl žádný král, císař ani papež,“ upozorňuje sociolog. Tyto společnosti podle něj mají pouze jednu strategii - maximalizaci zisku. „V současné době jsou ve Spojených státech miliardáři přímo u moci,“ uvedl s odkazem na prezidenta Donalda Trumpa.

Ziegler se také domnívá, že po dvou stoletích konkurence, tržní zvůle a monopolizace moci už není způsob, jak by mohl být kapitalismus reformován. „Osm miliardářů dnes vlastní víc majetku, než 3,6 miliardy nejchudších lidí. To je morálně odsouzeníhodné,“ uvádí, ale zároveň dodává, že z toho neplynou žádné důsledky.

„Podle Světového potravinového programu je dnes 20 milionů lidí na pokraji hladovění: v Somálsku, jižním Súdánu, severní Keni. Teď! Na jejich záchranu jsou potřeba čtyři miliardy dolarů. Na konferenci dárců 5. března se vybralo asi jen asi 270 milionů,“ připomněl expert. Počet obětí této války podle něj může být snižován. Přesto na světě podle něj existuje stále asi miliarda lidí, která trpí trvalou a těžkou podvýživou. „Je to kanibalistický světový řád,“ tvrdí.

Nelíbí se mu také Trumpovy plány, podle kterých by USA snížily příspěvky pro OSN. Připomněl, že Washington je s 26 procenty největším přispěvatelem do rozpočtu OSN a že u mírových misí modrých přileb je to dokonce procent 60. „Pokud Trump masivně sníží platby, OSN bude ochrnutá,“ varuje.

V souvislosti s tím Ziegler přiznává, že ho americká společnost stále fascinuje. Poukazuje na to, že se proti Trumpově „xenofobní, vulgární, antifeministické, antisolidární rétorice vytváří neuvěřitelný odpor“. „Bylo dvakrát tolik Američanů, kteří demonstrovali proti Trumpovi, než těch, kteří oslavovali před Kapitolem. Nemyslím si, že Trump vydrží v úřadu čtyři roky. Buď přijde nějaký psychiatrický problém, nebo bude tlak tak velký, že už nebude moct vládnout,“ uvedl akademik s tím, že nevylučuje jeho sesazení ani dobrovolný odchod.

„Spojení státy přijde spontánní morální povstání, Lidé si řeknou: To není náš prezident, nezastává amerického ducha tolerance. V Bílém domě je miliardář, který sleduje jen svou vlastní maximalizaci zisku. To spojí lidi ze všech táborů, tříd a regionů,“ myslí si.

Jean Ziegler (82) se narodil v roce 1934 ve švýcarském městě Thun. Kromě toho, že působil jako profesor sociologie na několika univerzitách, byl také mezi lety 2000 a 2008 zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny. V současné době působí jako člen poradního výboru Rady OSN pro lidská práva. Bojem proti „zapomenutým“ židovským účtům ve švýcarských bankách, proti chudobě a útlaku ve třetím světě si vytvořil mnoho nepřátel, připomíná Kurier.

Zároveň je ale velmi kontroverzní postavou. Ziegler obdivoval kubánské rebely a v roce 1964 Che Guevarovi dělal v Ženevě řidiče. V roce 1989 založil nadaci pojmenovanou po libyjském diktátorovi Muammaru Kaddáfím. „Kaddáfího cenu za lidská práva“ získal například kubánský diktátor Fidel Castro a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Udělována byla až do roku 2010. Ziegler sám dostal cenu v roce 2002 společně s francouzským popíračem holocaustu Rogerem Garaudym.

Témata:  Donald Trump OSN (Organizace spojených národů) kapitalismus lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy