reklama

O telefonátu informovala Hollandeova kancelář. Rozhovory o odchodu Británie z EU by se podle dosluhujícího francouzského prezidenta měly odehrávat v "jasném a konstruktivním duchu", aby se odstranily nejasnosti a zároveň byla respektována pravidla a zájmy sedmadvaceti členských zemí Evropské unie.

"Prezident naznačil, že rozhovory se musí nejdříve vést o podmínkách odchodu (Británie z EU), přičemž by se měly soustředit zvlášť na práva občanů a povinnosti plynoucí ze závazků, které Spojené království učinilo," uvedl v prohlášení Elysejský palác.

"Teprve na základě dosaženého pokroku bychom mohli zahájit diskuzi o rámci budoucích vztahů mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií," stojí rovněž v prohlášení.

Obdobně jako dnes francouzský prezident se už ve středu vyjádřila i německá kancléřka. "Jednání musí nejprve vyjasnit, jak rozuzlíme náš provázaný vztah... a pouze až tato otázka bude vyřešena, můžeme, snad brzy poté, začít mluvit o našem budoucím vztahu," uvedla Angela Merkelová.

Dnešní komentáře Mayové se objevili v německém listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), francouzském Le Parisien, španělském El País, italském La Repubblica, irském The Irish Times, polském Rzeczpospolita a ve švédském Dagens Nyheter.

"Chci vás ujistit, že toto rozhodnutí v žádném případě neznamená odmítnutí hodnot, které máme jako Evropané společné," napsala Mayová. "Nejde o pokus poškodit Evropskou unii a zbývající členské země," uvedla premiérka. Naopak si prý přeje, aby se unii dařilo a aby prosperovala. "Chceme zůstat solidními partnery a spojenci Francie a všech našich přátel na kontinentu," uvedla Mayová v příspěvku poskytnutém listu Le Parisien. V dalších verzích stojí na místě Francie ta země, ve které komentář vyšel.

V příspěvku zaslaném FAZ uvedla, že si váží vztahu s Německem, s nímž v minulosti Británie často bojovala na světovém poli "silným a jednotným hlasem" za územní celistvost a suverenitu Ukrajiny či pomoc milionům lidí v Sýrii, kteří se ocitli v nouzi. Zdůraznila i společné hospodářské zájmy Británie a Německa, které se podle ní projevují mimo jiné tím, že 400.000 Britů pracuje pro německé a 250.000 Němců pro britské podniky.

V italském listu La Repubblica připomněla také 600.000 Italů, kteří žijí v Británii, ale i spolupráci obou zemí v otázkách migrace a v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Právě spolupráce v oblasti bezpečnosti je podle Mayové stěžejní.

Ve španělském listu El País Mayová upozornila na 130.000 Španělů žijících v Británii a 18 milionů Britů, kteří podle ní loni cestovali do Španělska. "Ohromně si vážíme tohoto vztahu a přátelství, které nás sjednocuje," uvedla britská premiérka ve španělském listu.