Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin plánuje něco velkého? Američané mají strach, Rusko prý chce získat zpět svou zašlou slávu

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Washington/Moskva – Ambice Kremlu na Středním východě sahají daleko za hranice Sýrie. Tvrdí to američtí činitelé, na které odkazuje stanice CNN. Varují, že se Moskva pokouší rozšířit svůj vliv i do dalších zemí v regionu.-

Z Afghánistánu do Libye, zástupce amerického Pentagonu stále více trápí ruská vojenská a diplomatická činnost, která je podle jejich názoru zaměřena na podkopávání USA a NATO. CNN uvádí, že se američtí představitelé domnívají, že Moskva posílá své agenty, aby podporovali ozbrojené frakce v Libyi a poskytovali politickou legitimitu - a možná dokonce i zásoby - Talibanu v Afghánistánu.

Tyto manévry navíc přichází v době, kdy Rusové odesílají své válečná letadla a lodě na podporu svého spojence v Sýrii. „Dle mého názoru se snaží Rusové i nadále zvyšovat svůj vliv v této nestabilní části světa,“ cituje CNN generála Josepha Votela. Vojenští velitelé a analytici vidí snahu Moskvy jako využití geopolitické turbulence na Středním východě s cílem obnovit roli Ruska jako hlavního hráče v regionu a potažmo na světové scéně.

CNN připomíná, že Sovětský svaz tam dříve udržoval značnou vojenskou přítomnost během studené války, opíral se o řadu protizápadních režimů, které vyvažují americké partnery a rozšíření jeho geopolitické sféry vlivu. Ale proměnlivé aliance, včetně sblížení mezi USA a Egyptem, stejně jako zhroucení Sovětského svazu v roce 1991 způsobily, že se ruská vojska ze Středního východu stáhla. „Rusko rozhodně rozšiřuje svůj vliv a snaží se obnovit svou pozici supervelmoci,“ řekl CNN Bill Roggio z washingtonské Nadace pro obranu demokracie.

Roggio, redaktor The Long War Journal, uvedl, že úsilí je novou formou „rostoucího ruského imperialismu“ a že Rusko zamýšlí „ohrozit USA a NATO“. „Jak všechny tyto kroky Kremlu ukazují, že Putin se stará víc o rozdělení a podkopání Západu, než cokoliv jiného,“ myslí si Anna Borshchevskaya z Washingtonského institutu pro blízkovýchodní politiku.

Podle amerických vojenských důstojníků je vidět narůstající snaha posílit legitimitu Talibanu a snížit vojenské úsilí NATO. Přední americký vojenský důstojník v Evropě, generál Curtis Scaparrotti, ve čtvrtek řekl, že Rusko zvýšilo svou podporu afghánského Talibanu a zřejmě také jeho zásobování. O problému mluvil dokonce před senátním výborem pro ozbrojené služby. Scaparrotti, který je také nejvyšší vojenský velitel NATO, neupřesnil, jaký druh válečného materiálu by Rusové mohli dodávat Talibanu. Moskva v pátek obvinění popřela.

Zamir Kabulov, úředník ruského ministerstva zahraničí, řekl ruské státní agentuře RIA Novosti: „Je to naprosto nepravdivé tvrzení, na které jsme reagovali mnohokrát. Nezaslouží si žádnou reakci, protože tato oznámení jsou vynálezy, jež mají ospravedlnit neúspěch amerických politických a vojenských tažení. Nemáme žádné jiné vysvětlení.“

Votel a velitel mezinárodních sil v Afghánistánu, generál John Nicholson, dříve řekli, že Moskva se snaží podkopat vládu v Kábulu a že poskytuje politickou legitimitu Talibanu tím, že tvrdí, že skupiny povstalců bojovaly proti Islámskému státu. To je představa, kterou odborníci a vojenští představitelé NATO odmítají.

Vedle Afghánistánu však údajně Rusko operuje také v Libyi, k jejímž hranicím se podle americké rozvědky stahují ruské síly. Americká vojenská rozvědka zjistila, že ruské síly se hromadí na letecké základně v Egyptě poblíž libyjské hranice. Toto nasazení američtí představitelé vidí jako součást hrozícího ruského zásahu v této zemi zmítané občanskou válkou. Zatímco USA stojí na straně vlády podporované OSN, která kontroluje západní část země, Rusko údajně naopak spolupracuje s generálem Chalifem Haftarem, který má pod kontrolou východ.

Genetál Thomas Waldhauser, velitel amerických vojsk v Africe, označuje ruské aktivity v Libyi za „velmi znepokojující“. „Snaží se ovlivnit dění, sledujeme to, co dělají, s velkým znepokojením,“ přiznal Waldhauser novinářům. „Kromě vojenských aktivit jsme zaznamenali také nedávné podnikatelské aktivity, ať už jde o ropu, nebo prodej zbraní,“ dodal.

Jeho obavy nedávno zopakovala také náměstkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová, která upozornila na přítomnost Moskvy v Libyi. „Jsem velmi znepokojena seskupováním ruských sil s cílem zasáhnout v Libyi. To mě velmi, velmi trápí,“ řekla Gottemoellerová v sobotu v Bruselu

Podle některých hlasů to Rusko hraje na obě strany – na jedné straně podporuje generála Haftara a, ale zároveň komunikuje i s vládou národní jednoty. Waldhauser má za to, že se Rusko pokouší ovlivnit to, kdo nakonec povede celou zemi. Moskva se podle něj může pokusit napodobit situaci v Sýrii, kde získává vliv jako zachránce tamního režimu.

Analytici mají za to, že jde o snahu rozšířit vliv Ruska. Borshchevskaya z Washingtonského institutu, který se zaměřuje na roli Ruska na Blízkém východě, dodala, že Moskva projevuje zvláštní zájem o Středomoří, a prostřednictvím svých diplomatických snah a rozmístění vojenských prostředků se snaží posílit svou přítomnost tam, kde je tradiční tvrz NATO.

S ohledem na nízké ceny ropy a mezinárodní sankce kvůli dění na Ukrajině jsou ruské zásahy spíše levné. Mimo Sýrii se Moskva snaží do značné míry vyhnout velkým vojenským intervencím a raději se soustředí na ilegální poskytování pomoci a diplomatické manévry. „Putin si je zcela vědom svých omezených možností a snaží se vyhnout tomu, aby se Rusko zapletlo do opakování afghánského dobrodružství. Obecně lze říci, že Putin vyplnil místo tam, odkud Západ odešel,“ dodává Borshchevskaya.

Témata:  Libye Rusko Ruská armáda USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy