Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj zůstane ve vězení 15 dní, moskevský soud zamítl odvolání

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Soud v Moskvě dnes zamítl odvolání vůdce ruské opozice Alexeje Navalného proti pondělnímu rozsudku. Nadále tak zůstává ve vězení.

Navalnyj zůstane na 15 dní ve vězení za údajné neuposlechnutí policejních pokynů během zatčení při nedělním masovém protestu v Moskvě. Navalnyj se podle obhájkyně odvolá k Evropskému soudu pro lidská práva.

Obhájkyni Navalného Olze Michajlovové se nelíbilo, že ho pondělní soud odsoudil jen na základě policejních záznamů. Žádala proto, aby dnes soudci vyslechli výpovědi očitých svědků jeho zadržení. To však soudkyně odmítla.

Soud v ruské metropoli už dříveudělil tresty vězení nebo pokuty více než desítce blízkých spolupracovníků předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Sám Navalnyj si už v pondělí vyslechl rozsudek 15 dnů vězení a pokuty 20.000 rublů (8700 Kč).

Policie podle médií při nedělní demonstraci v Moskvě proti korupci zatkla celkem 1030 lidí a v jiných ruských městech desítky dalších. Většina zadržených byla propuštěna ještě v noci na pondělí.

Navalného soud shledal vinným z neuposlechnutí policejních pokynů během zatčení a z organizování nepovoleného protestu. Stejně jako jeho i další lidi soud odsoudil za porušení zákonů při účasti na nedělní protivládní demonstraci v centru ruské metropole.

Putinův kritik jakékoli provinění odmítl. Popřel, že by kladl odpor, a demonstrace byla podle něj legální, neboť moskevská radnice včas nenavrhla jiné místo pořádání náhradou za centrální Tverskou třídu, kterou si organizátoři zvolili.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy