Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malajsijci zadržovaní v KLDR se vrátili do vlasti, osud těla Kim Čong-nama nejistý

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Na základě dohody mezi Malajsií a KLDR, podle níž má být tělo mrtvého Kim Čong-nama vydáno Severní Koreji, se do vlasti vrátilo devět Malajsijců. Po vraždě Kim Čong-nama je zadržoval severokorejský režim.

Skupinu devíti Malajsijců dnes na letišti vítali jejich příbuzní a množství novinářů. Mezi navrátivšími je kromě jiného poradce pro otázky Severní Koreje, zaměstnanci velvyslanectví a jejich příbuzní.

Kim Čong-nam byl zavražděn 13. února na letišti v Kuala Lumpuru v pomocí bojového nervového plynu VX. Z činu jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

Diplomatickou roztržku vyvolal požadavek Severokorejců o vydání těla hned po vraždě. Malajsie ale zahájila vyšetřování a nechala udělat pitvu. Tělo chtěla předat pouze blízkým příbuzným mrtvého, kteří žijí v dobrovolném exilu, podobně jako žil Kim Čong-nam.

Malajsijský ministr zahraničí Anifah Aman dnes před novináři vychvaloval diplomacii, za niž podle něj není náhrada a díky níž se podařilo dosáhnout vydání malajsijských občanů. Stanice BBC ale upozornila, že detaily dohody nejsou jasné. Malajsie zřejmě přistoupila na to, že Pchjongjangu vydá nejen tělo mrtvého, ale také Severokorejce zadržované jako podezřelé. Premiér Najib Razak k vyjednávání se Severokorejci řekl, že všichni občané KLDR budou moci z Malajsie odjet.

Letadlo s mrtvým Kim Čong-namem dnes odletělo do Pekingu. Jasné ani není, komu bude tělo Kim Čong-nama nakonec předáno. Razak ve čtvrtek sdělil, že rodina o vydání požádala, ale neposkytl více detailů a nikoho nejmenoval. Rodina Kim Čong-nama žila v dobrovolném exilu v Macau a podle dostupných informací se její členové skrývají z obav, že zavraždění hrozí také synovi mrtvého.

Témata:  Malajsie Severní Korea

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy