Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký minist obrany tvrdě kritizoval Rusko za aktivity v Afghánistánu

Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Země NATO se už v roce 2014 zavázaly zastavit pokles výdajů na obranu a dostat je v deseti letech ke dvěma procentům HDP. Plán se zatím nedaří. Britský ministr obrany Michael Fallon a jeho americký protějšek James Mattis dnes v Londýně proto dnes vyzvali členské země aliance k většímu úsilí. Hovořili také o Afghánistánu.

Američané na takový vývoj tlačí s poukazem na komplikovanou mezinárodní situaci už delší dobu, výrazněji ale jejich slova znějí především od nástupu nové administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Většina zemí, včetně Německa či Česka, nesplňuje dvě procenta HDP na obranu. Požadavek plní podle předběžných čísel za rok 2016 zatím kromě Spojených států jen Británie, Polsko, Estonsko a Řecko.

Spojené státy jsou podle Mattise znepokojeny ruskou přítomností v Afghánistánu a ruskými aktivitami směrem k bojovníkům Talibanu. "V tuto chvíli nemohu říci, jestli se (tyto aktivity) projevily v (dodávkách) zbraní a podobných věcech. Ale pochopitelně to, co tam dělají, nás vzhledem k jejich dalším aktivitám znepokojuje," řekl Mattis na společné tiskové konferenci s Fallonem.

Mattis dodal, že se ještě nerozhodl, zda doporučí zvýšení počtu amerických vojáků v Afghánistánu. V zemi v současnosti působí zhruba 8400 příslušníků americké armády, kteří zajišťují především výcvik afghánských bezpečnostních sil a účastní se protiteroristických operací.

Šéf Pentagonu rovněž kritizoval "lehkomyslné" počínání Severní Koreje a na adresu Íránu uvedl, že se nadále chová jako "vývozce terorismu" a stále financuje činnost teroristů. Na prosbu o komentář k jeho výroku z roku 2012, že hlavní hrozbou pro USA je "Írán, Írán, Írán", uvedl, že chování Teheránu se podle něj nezměnilo.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Rusko Afghanistán James Mattis Pentagon

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy