Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová ostře: Neshoda RB OSN na rezoluci k Sýrii je ostuda

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Za ostudu považuje německá kancléřka Angela Merkelová to, že se Rada bezpečnosti OSN po chemickém útoku v Sýrii nedokázala dohodnout na rezoluci, která by ho odsoudila.

Existují indicie, že za úterním útokem, který zabil přes 70 lidí, stojí režim syrského prezidenta Bašára Asada, míní.

"Ti, kteří se (rezoluci) brání, musí zvážit, jakou odpovědnost tím na sebe berou," řekla dnes Merkelová ve východoněmeckém Bad Muskau. Rusko, které přijetí rezoluce navržené západními státy blokuje a Asadův režim podporuje, přitom výslovně nejmenovala.

K samotnému útoku německá kancléřka poznamenala, že jde o barbarský čin, který musí být bezpodmínečně objasněn. "Nasazení chemických zbraní je válečným zločinem," podotkla také.

Lékaři bez hranic ve středu oznámili, že oběti útoku v syrském Chán Šajchúnu vykazují známky zasažení až dvěma různými chemickými látkami. Jednou je údajně sarin a druhou chlór. Podezření, že v úterý byl v Sýrii použit sarin, vyjádřilo dnes také Turecko.

Témata:  Angela Merkelová OSN (Organizace spojených národů) Sýrie plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy