Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit začne, jakmile země EU schválí rámec jednání

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Brusel - Británie chce zahájit vyjednávání o svém odchodu z Evropské unie, až zbylá sedmadvacítka přijme politický rámec rozhovorů, jak jej minulý týden navrhl šéf Evropské rady Donald Tusk.

Britská premiérka Theresa Mayová se tak vyjádřila při dnešním setkání s Tuskem v Londýně, informovalo britské zastoupení při EU.

"Premiérka zopakovala přání Británie zajistit hluboké a zvláštní partnerství s Evropskou unií po britském odchodu," sdělila v komuniké mluvčí britského zastoupení v Bruselu Alexandra Knaptonová. Podle ní Mayová "vzala na vědomí konstruktivní přístup" návrhu politického rámce rozhovorů o brexitu, který minulý pátek představil Tusk.

Formálně jednání začnou, až zbylých 27 členských států daný rámec schválí. "Oba představitelé se shodli, že tón (dnešní společné) diskuze byl pozitivní na obou stranách, a shodli se, že se budou snažit být i nadále v úzkém kontaktu, až se budou jednání rozvíjet," uvádí se také v britském prohlášení.

Témata:  Brexit Velká Británie Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy