Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irsko: Brexit nesmí obnovit hranici mezi Irskem a Ulsterem

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín - Vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie nesmí ohrozit mír v Severním Irsku a vést k obnovení hranice mezi touto britskou provincií a Irskem.

Před setkáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to dnes v Berlíně řekl irský premiér Enda Kenny.

"Cokoli se stane v rámci jednání o brexitu, nic nesmí ohrozit mír a stabilitu... v Severním Irsku, kterých se dosahovalo tak dlouho a v čemž sehrála Evropská unie tak důležitou roli," prohlásil Kenny.

"Jak ukazuje nedávný vývoj, tamní mír a stabilita (v Severním Irsku) zůstávají křehké. Je proto důležité, aby nedošlo k návratu pevné hranice," dodal podle agentury Reuters.

Kenny již v březnu varoval, že Dublin hodlá blokovat dohodu upravující vztahy EU s Británií po jejím odchodu z evropského bloku, pokud by smlouva znovu zavedla hranice mezi oběma částmi irského ostrova. Severní Irsko jako součást Británie již před čtvrt stoletím zrušilo kontroly na hranici s Irskem, při vyjednávání o podmínkách takzvaného brexitu se však mluví o jejich možném návratu.

Témata:  Brexit Irsko Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy