Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův úhlavní kritik promluvil o útoku USA na Sýrii. Jeho slova vás možná překvapí

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – Vlivný republikánský senátor John McCain (80) patří snad k nejhlasitějším kritikům nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. I McCain teď ale oceňuje to, jak se postavil k dění v Sýrii a jak zareagoval na chemický útok v syrském regionu Idlib.

Rivalita obou republikánů začala již během prezidentské kampaně, kdy Trump zpochybnil válečné zásluhy McCaina, který padl do zajetí během bojů ve Vietnamu. McCain otevřeně odmítl podpořit Trumpa kvůli zveřejněným nahrávkám z minulosti, které zachycovaly Trumpovy neuctivé a obscénní výroky o ženách. Senátor také kritizoval některé Trumpovy kroky po inauguraci – a to včetně migračních dekretů.

I McCain však teď ocenil americký postup v syrské otázce. „Vítám zručnost a profesionalitu amerických ozbrojených sil, které prováděly dnešní útoky v Sýrii. Jednaly na rozkaz svého velitele a poslaly důležitou zprávu, že Spojené státy již nebudou nečinně přihlížet, jak Asad s pomocí a podporou Putinova Ruska zabíjí nevinné Syřany chemickými zbraněmi a barelovými bombami,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

„Na rozdíl od předchozí administrativy prezident Trump čelí rozhodujícímu momentu v Sýrii a začal jednat. Za to si zaslouží podporu amerického lidu. V návaznosti na dnešní první krok se musíme konečně poučit z historie a zajistit, aby taktický úspěch vedl ke strategickému pokroku,“ uvádí senátor.

To podle něj například znamená nutnost vypracovat ve spolupráci s americkými spojenci a partnery komplexní strategii k ukončení konfliktu v Sýrii.

„Prvním opatřením v této strategie musí být, aby bylo Asadovo letectvo, které má na svědomí nejen za poslední útok chemickými zbraněmi, ale i bezpočet dalších zvěrstev proti syrskému lidu, úplně odstraněno z boje. Musíme také posílit podporu syrské opozice a vytvořit bezpečné zóny, které by vyřešily pokračující humanitární krizi. Můžeme a musíme pokračovat v kampani s cílem dosáhnout trvalé porážky Islámského státu,“ dodal McCain.

Témata:  útok USA na Sýrii John McCain Sýrie Donald Trump Bašár Asad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy