Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok USA je agrese, tvrdí syrská armáda. Opozice naopak žádá další nálety

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Syrská armáda označila dnešní americký útok na svou leteckou základnu u Homsu za agresi, která činí z USA "partnera" Islámského státu. Asadova opozice by naopak uvítala další bombardování.

Syrská armáda v prohlášení podle agentury Reuters také uvedla, že odpovědí vlády bude pokračování v boji proti terorismu a za obnovení míru a bezpečnosti v celé Sýrii.

"Spojené státy provedly ve 3:42 (0:42 GMT) akt zjevné agrese proti jedné z našich leteckých základen, který si vyžádal šest mrtvých, několik zraněných a značné materiálních škody," uvádí se v prohlášení syrské armády, které přečetl její mluvčí ve státní televizi.

Syrský ministr informací Muhammad Turdžmán vyjádřil naději, že útok nepovede k další vojenské eskalaci. "Věřím, že tento útok byl omezený v čase i místu, dal se očekávat," uvedl ministr v rozhovoru pro syrskou státní televizi. Na otázku, jaká bude podle něj reakce Ruska, Turdžmán odpověděl: "Neočekávám, že by to vedlo k vojenské eskalaci."

Syrská opozice americké útoky přivítala a vyzvala k dalším útokům. "Vyzýváme ke společným mezinárodním útokům...na všechny letecké základny," řekl televizi Al-Arabíja Muhammad Allúš, který býval hlavním vyjednávačem na mírových rozhovorech vedených OSN. "Útok na jednu základnu nestačí, je tu 26 letišť, která režim používá k bombardování civilistů," řekl Allúš agentuře AFP.

Armáda USA v oblasti Blízkého východu

Podle odhadů je v oblasti Blízkého východu rozmístěno kolem 35.000 amerických vojáků, po celém světě je jich asi 150.000. Veškeré operace spadají pod Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (USCENTCOM) s místním sídlem v Kataru. V Afghánistánu například působí 8400 amerických vojáků, v Iráku mají USA nyní zhruba 5000 vojáků, a asi 500 členů amerických speciálních jednotek je nasazeno v Sýrii. Dalších několik stovek tvoří poradci nebo příslušníci dělostřelectva.

K útokům na cíle v Sýrii USA využívají střely s plochou dráhou letu Tomahawk, které odpalují z válečných lodí ve Středozemním moři, které spadají pod šestou flotilu amerického námořnictvo v Evropě (NAVEUR) se sídlem v italské Neapoli. V oblasti působí torpédoborec USS Porter a USS Ross nebo obojživelná vojenská loď USS Mesa Verde.

USA využívají několik leteckých základen v Jordánsku, Kataru, Kuvajtu, Bahrajnu nebo Spojených arabských emirátech, Sýrii je nejblíže letecká základna Inçirlik v Turecku, která leží asi 100 kilometrů od hranic se Sýrií. Z této základny startují vojenská letadla k operacím proti bojovníkům Islámského státu (IS) v Sýrii a v Iráku.

Spojené státy používají bojové letouny F-15, F-16, F-22, tankovací letoun KC-135, průzkumná letadla s výstražným radarovým systémem AWACS nebo bombardéry B-52. V září 2014 byl také poprvé použit v boji v Sýrii a Iráku bojový letoun F-22 Raptor, který je pokládán za nejpokročilejší bojové letadlo zařazené ve službě. Oblohu nad Irákem a Sýrií také brázdí řada amerických bezpilotních letounů Reaper a Predator.

Témata:  útok USA na Sýrii U.S. AIR FORCE Sýrie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy