Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje v Sýrii? Z místa informuje český novinář

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha/Damašek – Média z celého světa se již druhý zabývají situací v Sýrii, kde po útoku chemickými zbraněmi zemřelo asi sto lidí a další stovky byly zraněny. Pohled přímo z místa nabídl prostřednictvím sociálních sítí také  český novinář Jakub Szántó, který působí jako blízkovýchodní zpravodaj České televize.

Novinář s odkazem na útok v syrském Idlibu poukazuje na to, že se všichni diskutující na sociálních sítích považují za experty. „Nová móda českého internetu: nejsem sice expert, ale... Jen pár bodíků pro všechny chytráky a pochybovače k předvčerejšímu náletu na Chán Šajchún - syrská letadla tam v inkriminovanou dobu nalétávala. Potvrdilo to ruské ministerstvo obrany, které v oblasti řídí vojenský letový provoz (koordinují s nimi i USA nebo Izrael),“ nastiňuje fakta reportér České televize.

Připomněl také, že podle vyjádření Světové zdravotnické organizace, tedy nejvyšší světové autorita v oblasti zdravotnictví), která se po prostudování videozáznamů se kloní k názoru, že byl použit nervový plyn. „NIKOLIV chlór, který v neuzavřeném prostoru nemůže zabít tolik lidí a má barvu i zápach. Sarin si v garáži nenamícháte. Jediný nestátní hráč, který to kdy udělal, byl japonský kult Óm Šinrikjó. I tomu to trvalo 2 roky, než ve své pětipatrové laboratoři/továrně za 30 milionů dolarů vyrobil dost na svůj útok v tokijském metru,“ připomněl jiný známí incident Szántó.

Vysvětluje také, že sarin se neskladuje jako sarin, ale složitě se míchá ze skladovatelných komponentů těsně před použitím. „Sarin je mimořádně silně korozivní látka, takže idea zapomenutých Asadových granátů plných sarinu je zcestná. Sýrie měla až do roku 2014 (a podle všeho tajně ještě i potom) rozsáhlý chemický program - jako protiváhu izraelského jaderného arzenálu. V roce 2014 odevzdala OPCW 1300 tun tabunu, sarinu, VX a dalších svinstev. Assad má lidi, prostředky i zařízení, kde desetiletí chemické jedy vyráběl,“ uvedl s odkazem na dohodu o zničení chemických zbraní v Sýrii.

„Režim, IS i rebelové opakovaně dle OPCW (opět nejvyšší autorita světa stran chemických zbraní) použili ve válce chemii - především chlor. Ten je o řád méně účinný, široce dostupný a s odlišnými symptomy než skutečné bojové plyny. V Idlíbu je široká koalice povstalců včetně hard-core islamistů napojených na Al Káidu, kteří mají na svědomí dlouhou řadu odporných zločinů. Ne, v Idlíbu nejsou skupiny napojené na Islámský stát, který od ledna 2014 vede s ne-IS islamisty (Ahrara al Šam, ex-Džabhat an Nusra apod.) krvavou válku s tisícovkami obětí. Xindlové to jsou a mít expertízu vyrobit a použít sarin, nebudou dlouho čekat. Jenže neumějí a nemají,“ uvádí novinář, který dlouhodobě působí na Blízkém východě.

Závěr je pode něj jasný. „Přiletěla syrská letadla (potvrzeno Moskvou) režimu, který od 21.8.2013 opakovaně použil svůj přiznaný chemický arzenál (potvrzeno OPCW), bombardovala (opakovaně i potom) Chán Šajchún, kde zemřela stovka lidí na otravu se symptomy neurotoxinu (který byl přiznaně v syrských skladech a který zatím nikdo jiný prokazatelně nemá)“ dodává.

Témata:  Sýrie novináři chemické zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy