Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky nejsou a nesmí být normální, burcuje ministr Herman. Útok ve Stockholmu komentují politici z Česka i EU

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - K incidentu ve Švédsku, o kterém policie mluví jako o možném teroristickém útoku, se vyjadřují také čeští i světoví politici. Útoky nejsou a nesmí být normální, uvedl na twitteru ministr kultury Daniel Herman.

Čeští politici vyjadřují soustrast s oběťmi incidentu, při kterém dnes ve Stockholmu najel nákladní automobil do davu lidí. Incident si podle dosud dostupných informací vyžádal tři mrtvé a mnoho zraněných.

Útoky nejsou a nesmí být normální, uvedl na twitteru ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Upřímnou soustrast obětem a zraněným ve Stockholmu. I když útoky přibývají, není a nesmí to být 'normální'. Normální je totiž žít beze strachu," uvedl Herman. 

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek napsal, že útoky na nevinné lidi musejí skončit. Zprávy ze Stockholmu označil za hrozné. "Ohavné útoky na nevinné lidi musí skončit. Pachatelé musí být dopadeni a postaveni před soud," uvedl.

Šéf ODS Petr Fiala uvedl, že teroristé neuspějí se svým cílem zastrašit ostatní. Napsal také, že myslí na oběti. "Teroristé se nás snaží zastrašit, Švédsko je dalším cílem. Neuspěji, teror musíme porazit," dodal.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil čin za ohavnost na twitteru napsal, že najet záměrně autem do lidí s jediným cílem zabíjet nevinné je ohavnost. "Je mi líto obětí a soucítím se Švédskem!" uvedl. Místopředseda Úsvitu Marek Černoch uvedl, že je z útoku otřesen. "Modleme se, ať je co nejméně obětí a zraněných. Evropa prožívá opravdu těžké období," napsal.

Reakce přichází i z EU

Švédsko a švédské úřady mohou počítat s plnou podporou Evropské komise, uvedl dnes její předseda Jean-Claude Juncker. Na jedno z nejživějších a nejbarevnějších evropských měst podle šéfa Evropské komise zřejmě udeřili ti, kdo si přáli toto město i jeho způsob života poškodit.

"Útok na jeden členský stát je útokem na nás na všechny," uvedl Juncker. Vyjádřil také soustrast rodinám obětí, podobně na twitteru reagoval i předseda Evropské rady Donald Tusk.

Témata:  teroristický útok ve Švédsku Lubomír Zaorálek Petr Fiala Jean-Claude Juncker Donald Tusk Daniel Herman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy