Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bílý dům: Údery USA v Sýrii byly zásadní a oprávněné, bylo to důležité poselství světu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Palm Beach - Mluvčí Bílého domu Sean Spicer komentoval americké údery v Sýrii. Podle jeho slov byly zásadní, oprávněné a odpovídající. Spicer dnešní vojenskou akci označil za důležité poselství světu.

Podle mluvčího Bílého domu se nevylučuje, aby USA a Rusko spolupracovaly v boji proti radikálům a zároveň se shodly v požadavku, že Sýrie se musí vyvarovat použití chemických zbraní.

USA časně ráno vypálily ze svých dvou lodí ve Středozemí 59 střel s plochou dráhou letu na syrskou základnu Šajrát. Považují to za odvetnou akci za úterní chemický útok na Chán Šajchún v syrské Idlibu. Zahynulo při něm na 80 lidí a podle Washingtonu útočila syrská letadla. Damašek to popřel a jeho spojenec Rusko dnešní americkou odvetu označuje za napadení svrchovaného státu.

Úterní útok Rusko nejprve vysvětlilo jako zásah skladu chemikálií, které uchovávala opozice. Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim tvrdil, že syrská tajná služba má informaci o dovozu chemických zbraní do Sýrie z Iráku a Turecka.

Americký prezident Donald Trump údery vysvětlil jako snahu zabránit dalšímu použití chemických zbraní. Na otázku, zda by Trump schválil další útoky nebo akce proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada, však mluvčí neodpověděl.

„Prezidentovy činy minulý večer byly velmi rozhodné a ukázaly, co si myslí o tom, co je třeba udělat. Především se domnívá, že by se syrská vlády, Asadův režim, měly v minimálním případě podrobit dohodě, v níž se zavázaly k nepoužívání chemických zbraní," řekl Spicer.

Sýrie v roce 2013 nechala vyvézt a pod dohledem Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) zničit svůj chemický arzenál. Téhož roku pak ratifikovala konvenci o zákazu chemických zbraní. Obvinění, že jimi útočí na civilisty, se objevila i po roce 2013, ale Damašek vždy trval na tom, že tyto látky armáda nepoužívá.

Témata:  útok USA na Sýrii Donald Trump Rusko Bílý dům USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy