Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko a Rusko svůj postup v Sýrii koordinují, v názoru na útok USA se ale neshodnou

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Damašek - O americkém úderu v Sýrii dnes jednali šéfové diplomacií Ruska a Turecka. Moskva a Ankara, které svůj postup v Sýrii koordinují, se v názoru na útok amerických tomahawků ostře rozcházejí. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes mluvil telefonicky se svým tureckým partnerem Mevlütem Çavuşogluem, informovala agentura TASS. Lavrov řekl, že útok USA je nepřijatelný a ohrožuje snahy Ruska a Turecka o mír.

Zatímco Ankara doufá, že dnešní útok amerických sil na leteckou základnu u syrského města Homs je jen začátek, Moskva americkou akci důrazně odsuzuje a mluví o porušení mezinárodního práva.

Podle agentury TASS ministři zdůraznili „důležitost objektivního a nestranného vyšetření všech okolností tragédie ve městě Chán Šajchún," kde v úterý otravné látky usmrtily desítky lidí. Vyšetřit je prý nutné i „dřívější případy použití chemických zbraní teroristickými skupinami".

Oba ministři poukázali na „nevyhnutelnost pokračování vyjednávacího procesu, který je jedinou cestou k dosažení míru". Šéf ruské diplomacie „zdůraznil nepřijatelnost agresivních činů (USA), které mohou napjatou situaci jen zhoršit a mohou navíc zmařit úsilí Turecka a Ruska o mírové urovnání syrského konfliktu".

Témata:  útok USA na Sýrii Turecko Rusko Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy