Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU chce vysvětlit, proč 20 nesplní cíl na zvýšení růstů

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Valletta - Ministři financí zemí Evropské unie připustili, že skupina největších světových ekonomik G20 nesplní cíl zajistit do roku 2018 zvýšení hospodářského růstu.

V dokumentu pro setkání finančních lídrů skupiny 20-21. dubna ve Washingtonu ministři vyzvali, aby se G20 zamyslela nad tím, proč v tom selhala.

Činitelé G20 se v roce 2014 zavázali, že zvýší růst ekonomik skupiny během následujících pěti let nejméně o dva procentní body. Tím by zvětšili výkon globální ekonomiky o více než dva biliony dolarů (asi 50 bilionů Kč) a zajistili vytvoření milionů pracovních míst.

"Zdá se pravděpodobné, že našeho cíle ´2 za 5´ do roku 2018 nedosáhneme," uvádí se v dokumentu, který ministři schválili na neformálním zasedání na Maltě.

"Měli bychom se zamyslet nad vhodnou komunikací ohledně tohoto cíle a vypracovat společné zhodnocení, abychom pochopili, proč jsme to nesplnili," píše dokument, který získala agentura Reuters. Podle ministrů je nyní zásadní "urychlit strukturální reformy a investice do produktivní infrastruktury".

Témata:  G20 EU ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.