Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země G7 se chtějí dohodnout s Ruskem a docílit řešení syrské krize bez Asada

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Lucca - Země G7 se na dnešním jednání v Itálii nedohodly na zpřísnění sankcí vůči Rusku a Damašku. Chtějí tak povzbudit Moskvu, aby souhlasila s politickým řešením syrské krize.

Napětí vyvolal nedávný chemický útok na syrské civilisty s desítkami obětí, včetně mnoha dětí. Západ tento útok připisuje syrské armádě, která to popírá.

V závěrečném prohlášení skupina G7 Moskvě vzkazuje, že se nemá chovat pokrytecky a musí přijmout svou zodpovědnost za další vývoj v Sýrii. Státy G7 se podle Ayraulta zároveň shodly, že "Asad nemůže být součástí syrské budoucnosti".

Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel prohlásil, že G7 nestojí o eskalaci násilí v Sýrii. Podle agentury DPA sdělil, že USA a jejich hlavní západní spojenci chtějí přimět Rusko, aby se angažovalo v nových jednáních za ukončení krvavé občanské války v Sýrii. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který dnes z Itálie zamíří do Moskvy, podle Gabriela dal jasně najevo, že USA nechtějí situaci v Sýrii řešit vojensky, ale politicky.

Gabriel upozornil, že země G7 hodlají přesvědčit Rusko, aby se odvrátilo od svého spojence Asada. "Nemůžete stát po boku režimu, který jedovatého plynu proti vlastnímu obyvatelstvu nepoužil poprvé," upozornil německý ministr.

Šéf italské diplomacie Angelino Alfano podle agentury ANSA zdůraznil, že Rusko nesmí být zahnáno do izolace, ale "v rámci možného musí být zapojeno do procesu politických změn v Sýrii". Ohledně možnosti nových sankcí Alfano řekl, že "všichni vyjádřili svůj názor", ale že převládlo stanovisko, že Rusko musí být do řešení situace zapojeno.

Témata:  G7 Rusko Bašár Asad

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy