Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabití Usámy bin Ládina? Operace je po pěti letech stále zahalena tajemstvím

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: CBS NEWS

Islámábád/Washington – Právě dnes uplynulo pět let od zabití nechvalně proslulého teroristy Usámy bin Ládina. Indická média The Tribune, NDTV a The Indian Express ale s odkazem na amerického investigativního novináře a držitele Pulitzerovy ceny Seymoura Hershe uvádí, že se ohledně okolností, které k zabití bin Ládina vedly, neuvádí pravdivé informace.

Tajná dohoda?

Seymour Hersh podle svých vyjádření trvá na tom, že Pákistán držel Usámu bin Ládina roky v zajetí. Terorista byl podle něj zabit až poté, co se stát dohodl se Spojenými státy.

Poprvé Hersh s tímto tvrzením přišel minulý rok. Uvedl, že Pákistán bin Ládina zadržel už v roce 2006 a za podpory Saúdské Arábie jej držel ve vězení. Následně se ale Pákistán domluvil se Spojenými státy.

Dohoda zněla tak, že Spojené státy podniknou nájezd na jeho sídlo, ale provedou to tak, aby to vypadalo, že Pákistán o ničem nevěděl.

Hersh se domnívá, že není možné, aby se americké vrtulníky nepozorovaně dostaly do Abbottábádu, kde byl bin Ládin zabit, aniž by se o tom Pákistán dozvěděl.

„Pákistán je v neustálé pohotovosti kvůli Indii. Jejich radary vše sledují, jejich stíhací letouny F-16 jsou neustále ve vzduchu," uvedl Hersh. Washington ale Hershova tvrzení odmítl.

Generálové zuřili

Hersh na svém obvinění ale stále trvá a znovu je vznesl ve své nové knize „The Killing of Osama bin Ladin" („Zabití Usámy bin Ládina").

Poté, co tehdejší armáda a velení pákistánské rozvědky s Američany uzavřelo dohodu, podle něj ostatní pákistánští generálové zuřili.

„Tehdejší šéf Vedení pákistánské vzdušné obrany byl velmi, velmi rozzlobený. Chystal se to celé uveřejnit," uvedl Hersh a dodal, že aby byl tento generál umlčen, stal se po svém odchodu do důchodu ředitelem PIA (Pakistan International Airlines).

O celé této záležitost Hersh znovu promluvil v interview pro mediální síť Democracy Now. Zdůraznil, že to, co je nyní prezentováno jako skutečný sled událostí – tedy že USA zjistily, kde bin Ládin žije – je jen „mýtus".

Saúdská Arábie jako tajný hráč

„To, co vím, je, že v srpnu roku 2010 přišel na naši ambasádu pákistánský plukovník, šel za tehdejším místním šéfem CIA Jonathanem Bankem a řekl: ‚Bin Ládina máme už čtyři roky.'," uvedl dále Hersh a dodal, že se tento plukovník následně přestěhoval do Spojených států a v současnosti žije někde poblíž Washingtonu.

Dle svých slov je Hersch nyní „více než kdy dříve" přesvědčen, že byl bin Ládin zabit díky dohodě s Pákistánem. V rozhovoru pro pákistánský deník Dawn uvedl, že od minulého roku viděl další důkazy, které ho v jeho názoru upevnily.

„Pákistánská rozvědka ho chytila v oblasti Hindúkuš, postavila zázemí v Abbottábádu a umístila ho tam. Pákistánské úřady tak učinily, protože je o to požádala Saúdská Arábie. Ta totiž nechtěla, aby jej vyslýchali Američané," uvedl také Hersh.

Vysvětlil, že když pak v květnu roku 2011 americká CIA požádala Pákistánce, aby byla operace v Abbottábádu prezentována jako nečekaný nájezd, souhlasili, protože bin Ládina zadržovali bez informování USA a nechtěli Spojené státy více provokovat.

Témata:  Usáma bin Ládin konspirační teorie USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy