Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oběti chemického útoku v Sýrii zabil sarin, zjistilo Turecko

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký ministr zdravotnictví Recep Akdag dnes zveřejnil výsledky testů, které byly provedeny na obětech chemického útoku v Sýrii. Prokázalo se, že civilisté byli zasaženi sarinem.

Útok se před týdnem stal ve městě Chán Šajchún v syrské provincie Idlib, která je na hranici s Tureckem. Několik desítek přiotrávených lidí bylo převezeno k lékařskému ošetření do Turecka.

Turečtí patologové také provedli pitvu u třech mrtvých obětí. Ve vzorcích krve a moči obětí byl zjištěn isopropylmethylfosfonát, což je metabolit sarinu, uvedla agentura Anadolu.

Při útoku zemřelo přes 80 lidí a kolem čtyř set jich bylo zraněno. Mezi mrtvými oběťmi jsou i tři desítky dětí. Útok se připisuje syrské armádě, ta to odmítá.

Izraelský bezpečnostní kabinet včera souhlasil s tím, že je možné zvážit léčbu syrských dětí zasažených při chemickém útoku. V Izraeli bylo od roku 2013 přijato k ošetření asi 3000 raněných Syřanů. Byli to ale lidé, kteří se dopravili na Golanské výšiny, jež Izrael zčásti kontroluje.

Pro návrh byli všichni členové kabinetu kromě ministra obrany Avigdora Liebermana. Ministr poukázal na to, že věc bude nutné koordinovat s Tureckem a že to považuje za obtížné. Provincie Idlib je na hranici s Tureckem a jeho vojáci jsou na severu Sýrie přítomni.

S návrhem přijmout raněné děti přišel ministr vnitra Jisrael Kac. Izrael by podle něj měl být vzhledem k historii Židů morálním příkladem.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu chemický útok odsoudil a řekl, že podporuje odvetný krok USA. Americká armáda v pátek zaútočila střelami tomahawk na syrskou základnu Šajrát, kde poničila letadla a infrastrukturu. Netanjahu prohlásil, že USA zaútočily z morálních důvodů.

Témata:  Turecko Izrael plynový útok v syrském Idlibu Sýrie

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy