reklama

Hlavy států a vlád Španělska, Francie, Itálie, Řecka, Portugalska, Kypru a Malty vydaly společné prohlášení poté, co se setkaly v Madridu již na třetím neformálním summitu jižních členských zemí EU. „Migrační politika EU musí být založena na společné odpovědnosti a solidaritě s těmito zeměmi postiženými migračním tlakem, kterému čelí vzhledem ke své zeměpisné poloze na vnějších hranicích Evropské unie,“ uvádí se v prohlášení.

Skupina zemí jižní Evropy se sešla poprvé v Aténách v září loňského roku. Maltský premiér Joseph Muscat ji v pondělí popsal jako „nejvíce proevropskou“ ze všech neformálních skupin mezi zeměmi EU. Sedm zemí má společné zájmy v otázkách, jako je migrace a hraniční kontroly, ale také v oblasti rybolovu a zemědělství.

Španělský premiér Mariano Rajoy uvedl, že společná migrační politika je jednou z hlavních priorit skupiny, a italský premiér Paolo Gentiloni dodal, že sedm jihoevropských zemí sdílí „společné geopolitické zájmy,“ zejména pokud jde o „migrační toky“.

Prohlášení zemí také mluví o posílení společné strategie EU v oblasti migrace, která zahrnuje spolupráci se zeměmi původu, tranzitními zeměmi a cílovými zeměmi, a podporu zpětného přebírání nelegálních přistěhovalců. Kromě toho požaduje také rozšíření využití Evropské hraniční a pobřežní stráže (Frontex).

Jorge Toledo, španělský státní tajemník pro Evropskou unii, řekl serveru Politico, že jeden z nejdůležitějších společných cílů skupiny je tlačit směrem ke společné politice EU v oblasti imigrace tak, aby severní členové platily spravedlivý podíl. „Jsme země, které utratí nejvíce zdrojů... v oblasti ochrany hranic,“ upozornil Toledo. „A my chráníme hranice celé EU, stejně tak jako hranice severních evropských zemí.“

I když státy dostávají na ochranu hranic peníze z EU, hraniční kontroly jsou v zásadě v kompetenci jednotlivých států. Nicméně i Frontex nedávno zahájil ostrahu hranic EU, zasahovat by měl především v krizových časech. Navíc také otestuje hranice - pokud země neprojde testem, pak Frontex může navrhnout, že hranice bude hlídat EU.