Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový Zéland zasáhl cyklon Cook. Nebyl tak silný, jak meteorologové čekali

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

Wellington - Přes Seeverní ostrov Nového Zélandu se přehnal cyklon Cook. Předpověď meteorologů, že půjde o nejnebezpečnější bouři posledních 50 let, se nakonec nenaplnila. Přesto za sebou živel zanechal značné materiální škody.

Metropoli Auckland obešel cyklon z východu a zasáhl pouze okrajově. Silný déšť zde sice zaplavil některé silnice, ale následky jsou nesrovnatelně menší než při cyklonu Giselle z roku 1968, se kterým byl Cook srovnáván.

Nejsilněji zasáhla bouře oblasti Bay of Plenty a poloostrov Coromandel, kde byl vyhlášen výjimečný stav. Dodávky elektřiny ztratila většina města Whakatane a nedaleko pobřeží byl zaznamenán náraz větru o rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu.

Cook se poté přesunul nad Hawkes Bay na východě Severního ostrova. Zhruba 11 tisíc obyvatel se zde ocitlo bez proudu a dva lidi zranil strom. Cyklon pak pokračoval na jih směrem k Wellingtonu a úžině mezi dvěma hlavními novozélandskými ostrovy.

"Z nejhoršího jsme venku. Nyní je cyklon jihovýchodně od Cookovy úžiny," oznámil meteorolog John Crouch.

Témata:  Nový Zéland počasí bouře hurikán

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy