Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Akilov má vazby na teroristy, varoval Uzbekistán Švédsky ještě před útokem

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Taškent/Stockholm - Uzbecký ministr zahraničí Abdulaziz Kamilov dnes oznámil, že jeho země ještě před atentátem ve Stockholmu varoval nejmenovaný západní stát před vazbami svého občana Rakhmata Akilova na teroristy.

Akilov se přiznal, že před týdnem v pátek najel nákladním autem do davu na nákupní třídě Drottninggatan v centru hlavního města a poté prorazil průčelí obchodního domu Aahléns. O život přišli dva Švédové, Belgičan a Brit.

"Varování před Akilovem předaly partnerské západní zemi uzbecké tajné služby," řekl dnes Kamilov. Zmíněnou zemi ale neupřesnil. Z prohlášení ani nevyplývá, zda upozorněným státem bylo Švédsko.

Akilova podle Kamilova naverboval Islámský stát (IS) poté, co v roce 2014 opustil vlast. O jeho napojení na IS je přesvědčena také švédská policie.

Uzbecká policie tento týden oznámila, že na Akilova v únoru vydala mezinárodní zatykač kvůli podezření z náboženského extremismu. V Uzbekistánu mu tak hrozilo až 20 let vězení.

Témata:  teroristický útok ve Švédsku Uzbekistán Islámský stát Švédsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy