Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká "Matka všech bomb" zabila 90 bojovníků IS. Pentagon zveřejnil video z akce

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Při čtvrtečním úderu USA na jeskynní komplex na východě Afghánistánu bylo zabito 90 bojovníků Islámského státu (IS). Předchozí bilance uváděly 36 mrtvých. Spojené státy k likvidaci islamistů použili nejsilnější nejadernou bombu GBU-43 se zhruba 11 tunami výbušniny.

Exploze obří bomby, kterou některá média označují za "matku všech bomb", zcela zničila tři tunely v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem.

Americká armáda bombu shodila na jeskynní systém, který podle jejích informací sloužil jako úkryt bojovníků IS. Šéf amerických a mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Nicholson v pátek útok potvrdil a prohlásil, že se jednalo o "správné a čistě taktické rozhodnutí".

Čtvrteční explozi slyšeli i obyvatelé pohraničních osad v Pákistánu, kteří si prý mysleli, že bomby dopadají na jejich stranu hranice. "Spal jsem když najednou přišel hlasitý výbuch. Byla to ohlušující rána," řekl agentuře AP Šáh Vali z vesnice 15 kilometrů od hranic s Afghánistánem. "Celý dům se třásl. Když jsem vyšel ven, viděl jsem veliké plameny, všechno kolem hořelo," řekl AP Muftí Chán z vesnice Ačín jen několik kilometrů od místa dopadu MOAB.

"Je to zbraň s omezenými možnostmi využití," řekl serveru Vox pracovník amerického letectva. GBU-43 je určena pro rozsáhlé ničení budov a cílů těsně pod povrchem země, jakými jsou právě jeskyně či tunely. Naopak nemůže být použita v hustě zalidněných oblastech, v jakých se dnes často v arabském světě bojuje.

V oblasti Nangarhár při protiteroristické operaci minulý víkend zahynul jeden americký voják. Američané region společně se sousední provincií Kunar označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu se 700 bojovníky. Afghánské úřady hovoří až o 1500 členech IS.

Témata:  Afghanistán USA U.S. ARMY bomba GBU-43 Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy