Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michail Chodorkovskij ohlásil odchod z vedení opoziční skupiny Otevřené Rusko

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Tallinn - Bývalý ropný magnát a nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij dnes ohlásil odchod z čela opozičního hnutí Otevřené Rusko, které založil. Nejznámější "Putinův vězeň" také navrhl podpořit v prezidentských volbách Alexeje Navalného.

"Slíbil jsem odejít z funkce, a to také činím. Moje další úkoly souvisejí s rozvojem komunikačních kanálů s ruskou a světovou veřejností," řekl v Tallinnu.

Otevřené Rusko usiluje o právní stát, poctivé volby, dělbu moci, nezávislou justici, svobodu slova a lidská práva. Za hlavní úkol považuje "vrátit Rusko na evropskou cestu rozvoje".

Hnutí nedávno oznámilo, že vyšle svého kandidáta do prezidentských voleb, které se uskuteční příští rok. Chodorkovskij dnes navrhl podpořit Navalného.

Dvoudenní konference v Tallinnu se podle rozhlasové stanice Echo Moskvy nemohli zúčastnit všichni delegáti. Šéf odbočky v Tatarstánu stanul před soudem kvůli "ironické demonstraci" nazvané "My jsme pro Putina" a zástupcům z Udmurtska úřady zabavily pasy.

Témata:  Michail Chodorkovskij 1 Rusko Alexej Navalnyj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy