Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo reaguje na výsledky referenda, Merkelová poslala Erdoganovi jasný vzkaz

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Berlín - K výsledkům včerejšího referenda v Turecku, v němž těsně zvítězili zastánci posílení moci prezidenta, se dnes vyjádřila německá kancléřka Angela Merkelová. Vyzvala Recepa Tayyipa Erdogana, aby po nedělním referendu o ústavní změně vedl dialog se všemi politickými stranami.

"(Německá) vláda očekává, že turecká vláda teď po tvrdé kampani usiluje o dialog se všemi politickými silami ve společnosti," sdělila Merkelová.

"Turecký národ byl přizván k hlasování o změně ústavy. Německá vláda vzala v úvahu předběžné výsledky referenda a respektuje právo tureckých občanů rozhodnout o ústavním uspořádání své země. Těsný výsledek ukazuje, jak hluboce rozdělená je turecká společnost, z čehož vyplývá velká odpovědnost pro tureckou vládu a osobně pro prezidenta Erdogana," uvádí se ve společném prohlášení kancléřky a šéfa německé diplomacie Sigmara Gabriela.

Gabriel, který je dnes v Albánii, řekl, že nyní by Evropská unie měla vypracovat novou strategii pro vyjednávání s Tureckem. Podle něj se dá očekávat, že mnoho členských států EU bude "vzhledem k domácí politice (v postoji k Turecku) nekompromisní", avšak Brusel by měl intenzivně pracovat na vytvoření dialogu o tom, jak zajistit, že Turecko zůstane demokratickou zemí. Nejprve je podle něj ale třeba vyčkat na názor mezinárodních pozorovatelů, kteří referendum sledovali v Turecku.

Německý poslanec Cem Özdemir, který je z rodiny tureckých přistěhovalců a patří k vedení Zelených, vyzval Turky v Německu, aby se důrazněji hlásili k německým demokratickým hodnotám.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová a eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn už v neděli vyzvali turecké instituce, aby usilovaly o co nejširší shodu při uplatňování ústavních změn.

Reformy budou podle těchto politiků posuzovány podle toho, zda neporušují povinnosti Turecka jako kandidátské země usilující o vstup do EU a jako členské země Rady Evropy.

Témata:  Angela Merkelová Sigmar Gabriel Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy