Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně byl zadržen indický magnáta, čelí obvinění z korupce

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Dillí – Britská policie oznámila, že zadržela indického magnáta Vidžaja Máljátu. Podle agentury AP Máljá, který podnikal především ve výrobě nápojů a v letectví, v současné době dluží indickým bankám v přepočtu 1,45 miliardy dolarů (36,3 miliardy Kč).

Indie už požádala Británii o vydání podnikatele, kterého obviňuje z korupce. Indické úřady si loni stěžovaly, že Máljá nespolupracuje s vyšetřovateli a třikrát se nedostavil k soudu, k němuž byl předvolán.

Máljá zdědil firmu United Breweries Group, kterou proměnil v jednoho z největších výrobců alkoholických nápojů na světě. V roce 2005 Máljá založil leteckou společnost Kingfisher Airlines, kterou pojmenoval podle nejznámějšího piva své firmy.

Jeho vliv ještě stoupl, když koupil podíl v týmu F1 Force India, a mezi svůj majetek přidal i kriketový tým Royal Challengers Bangalore.

Když začala na přelomu desetiletí indická ekonomika prudce zpomalovat a letectví se zařadilo mezi sektory, které krize postihla nejhůře. Ve snaze zachránit leteckou společnost prodal Máljá svůj nejvýznamnější nápojářský podnik United Spirits firmě Diageo. Kingfisher Airlines ale již nezachránil.

Témata:  Indie Velká Británie korupce policie Velká Británie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy