reklama

„Pokud Čína nevyřeší Severní Koreu, uděláme to my,“ prozradil Trump v rozhovoru. Na otázku, jak to hodlá udělat, však neodpověděl. „To vám neřeknu. Víte, já nereprezentuji staré Spojené státy, které vám prozradily, kde budou útočit na Blízkém východě,“ vysvětloval na začátku dubna jen několik dní před osobním setkáním s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Po setkání tváří v tvář teď spolu obě hlavy státu o problému opět jednaly po telefonu. Donald Trump při hovoru kritizoval severokorejskou „agresi“. Čínskému prezidentovi řekl, že severokorejské akce destabilizují Korejský poloostrov. Bílý dům dodal, že oba vůdci „znovu potvrdili naléhavost hrozby“ v Severní Koreji, a slíbili posílit vzájemnou koordinaci v této otázce.

Z Číny ale přišlo poněkud odlišné prohlášení. Čínská státní média uvedla, že Si Ťin-pching vyzval Trumpa ke zdrženlivosti a požádal jej, aby se „zdržel jakýchkoli opatření, která povedou k dalšímu zvýšení napětí“ na Korejském poloostrově.

Trump se v posledních týdnech několikrát vyslovil k problematice Severní Koreje, zemi označil za „problém“, o který bude „postaráno.“  Nedávno vyslal flotilu čtyř válečných lodí do Japonského moře jako „demonstraci síly“ v reakci na severokorejské raketové zkoušky. V pondělí také řekl velvyslanci Rady bezpečnosti OSN, že OSN musí být připravena uvalit přísnější sankce na zemi.

„Jedná se o skutečnou hrozbou pro celý svět, ať už o tom chceme mluvit, nebo ne. Severní Korea je velký světový problém, a je to problém, který musíme konečně řešit,“ řekl. „Lidé byli desítky let slepí a nyní je čas tento problém vyřešit.“

Severní Korea zareagovala prohlášením, že „odpoví bez sebemenšího zaváhání“ na americkou agresi. Severokorejští úředníci již dříve řekli, že Trumpova nepřátelská rétorika stupňuje napětí mezi zeměmi. „Trump vždy provokuje svými agresivními slovy,“ řekl severokorejský náměstek ministra Han Song Ryol na začátku tohoto měsíce. „Není to KLDR ale USA s Trump, kteří dělají problémy.“

Čína mezitím vyzvala k přiměřenému přístupu ke konfliktu. Úředníci požádali USA o pozastavení vojenského cvičení s Jižní Koreou. Si Ťin-pching vystoupil také proti výstavbě protiraketového systému, který Trumpova administrativa začala instalovat.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí vyzval všechny strany, aby „zůstaly v klidu a zdrženlivé a nepodnikaly žádné kroky, které by mohly stupňovat napětí“. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer v pondělí uvedl na tiskové konferenci, že Čína byla „velmi, velmi užitečná“ při jednání se Severní Koreou.